Baltkrievijā izsludina vēlēšanas, baumo par Lukašenko slepkavību

Vakar Baltkrievijas parlaments beidzot pieņēmis lēmumu par prezidenta vēlēšanām, izsludinot tās 19. decembrī. Tomēr Gazeta.ru vēsta, ka daudz lielāku ievērību Baltkrievijā izpelnījies kāds YouTube ievietots videosižets, kurā maskā tērpies anonīms cilvēks stāsta par Krievijas premjera Vladimira Putina plāniem nogalināt Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko.

Lēmumu par prezidenta vēlēšanu datuma noteikšanu parlaments bija iecerējis pieņemt jau pagājušonedēļ, taču nezināmu iemeslu dēļ spriešanu par šo tēmu atlika, ziņo RIA Novosti. Vakar bez liekām diskusijām apstiprināts, ka balsošana notiks 19. decembrī, bet kandidātu reģistrācija sāksies 30. septembrī. Nav šaubu, ka galvenais pretendents uz prezidenta posteni būs A. Lukašenko, kurš gan pagaidām nav oficiāli paziņojis par nodomu kandidēt.

Atšķirībā no iepriekšējām reizēm, kad viņš pretendēja uz prezidenta posteni, šogad A. Lukašenko nāksies iztikt bez Kremļa atbalsta – viņa attiecības ar Krievijas līderiem ir nopietni sarežģījušās. Pagaidām nav arī skaidrs, kurš no daudzajiem opozīcijas kandidātiem varētu cerēt uz Maskavas atbalstu. A. Lukašenko politiskie pretinieki jau vairākkārt tikušies (arī Maskavā), taču tā arī nav spējuši vienoties par kopīgas kandidatūras izvirzīšanu vēlēšanām – politologi norāda, ka tagad ir pēdējais brīdis, lai šādu vienošanos panāktu.

Analītiķi ir vienisprātis, ka priekšvēlēšanu kampaņa sākas ļoti nokaitētā atmosfērā. Par to liecina arī videofailu vietnē YouTube ievietotais materiāls (www.youtube.com/watch?v=ML-0v9Ii8TQ), kurā kāds vīrs, kurš uzdodas par bijušo Krievijas īpašā dienesta darbinieku un "Krievijas patriotu", apgalvo, ka Krievijas premjers V. Putins ne tikai vēloties nogalināt A. Lukašenko, bet no bijušajiem specdienestu veterāniem izveidojis "likvidēšanas grupu", kurai jau dots attiecīgs uzdevums. "Jau izstrādāti vairāki Lukašenko iznīcināšanas scenāriji: autoavārijas vai aviokatastrofas sarīkošana, inficēšana ar kādu dāvanu vai pasta sūtījumu, snaipera iesaistīšana," brīdina anonīmais cilvēks.

V. Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs šāda videomateriāla parādīšanos nodēvējis par priekšvēlēšanu šizofrēnijas izpausmi.

Svarīgākais