Eiropas komisija Francijai draud ar tiesu čigānu deportācijas jautājumā

Eiropas Komisijas viceprezidente Vivjena Redinga, šodien, 14. septembrī paziņojusi par vēlmi sākt izmeklēšanu saistībā ar Francijas varas iestāžu veiktajām čigānu deportācijām, ziņo Agence France-Presse.

"Ļaujiet man būt atklātai: uz etniskās bāzes balstītai diskriminācijai nav vietas Eiropā.Francijas rīcība, no valsts izraidot 8000 čigānu, ir apkaunojoša, " norādīja Redinga.

Redinga notikušo salīdzinājusi ar notikumiem Otrajā pasaules karā un tā laikā pausto vardarbību pret etniskajām minoritātēm. "Šī ir situācija, ko es biju domājusi vairs nepiedzīvot pēc Otrā pasaules kara," viņa sacīja.

Redinga norāda, ka Eiropas komisija tika maldināta no Francijas valdības pārstāvju puses, kuri norādījuši, ka deportācijas nenotiek pēc nacionālajām pazīmēm. Amatpersonas skaidrojušas, ka tas darīts nelegālās imigrācijas ierobežošanai.

Kā vēstīts, Francija nesen Lionas un citu pilsētu apkārtnē dzīvojošus čigānus deportēja uz Rumāniju un Bulgāriju. Kopumā Franciju atstāja vairāk nekā 1000 čigānu.

Pārsteigumu par Redingas paziņojumu jau paudis Francijas ārlietu ministrijas pārstāvis Bernārs Valero. "Mēs esam pārsteigti par Vivjenas Redingas paziņojumu, kas, šķiet, ir pārspīlēts un ārpus konteksta. Šis ir ļoti nozīmīgs jautājums, un mums nebūtu jāiestieg bezjēdzīgā polemikā," teicis Valero.

Svarīgākais