Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieki satraucas par vulkāniskajām aktivitātēm Islandē, kas var radīt lielus postījumus

© Agora / SWNS/Scanpix/LETA

Zinātnieki brīdina, ka Islandē novērotās vulkāniskās aktivitātes varētu radīt gadsimtiem ilgas problēmas, vēsta "The Guardian".

800 gadus "klusējošie" vulkāni kopš 21. janvāra aktivizējušies un Reikjanes pussalā uz dienvidrietumiem no Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas, netālu no Grindavikas, tikai 15 kilometru attālumā no Islandes starptautiskās lidostas ir novērotas vairāk nekā 8000 zemestrīces. Zeme dažviet ir pacēlusies pat par desmit centimetriem sakarā ar magmas izvirdumiem pazemē.

Kā norāda "The Guardian", atšķirībā no ierastajiem Islandes vulkāniem, kuri mēdz aktivizēties ik pēc pāris gadiem un pēc tam norimt, šis reģions aktivizējas uz vismaz 300 gadiem, izraisot vairākus izvirdumus, kas var ilgt pat dažus gadu desmitus. Ģeoloģiskie pētījumi liecina, ka šo teritoriju uztur piecas vulkānu sistēmas, kuras, šķiet, aktivizējas aptuveni ik pēc 1000 gadiem.

Pēdējo reizi vulkāniskas darbības Reikjanes pussalā novērotas 10. gadsimtā un tās ilgušas pat līdz 13. gadsimtam. Ja šobrīd notiktu līdzīgi izvirdumi, Islandes ģeogrāfiskajā pētījumā ir aprēķināts, ka skrejceļus Keflavīkas lidostā varētu pārklāt divus centimetrus bieza pelnu kārta, uz laiku apturot visus lidojumus.