Somija mudina iedzīvotājus ārpus mājas apvilkt sejas maskas

© SIPA/SCANPIX/LETA

Somijas iedzīvotājiem, uzturoties ārpus mājas, ieteicams apvilkt sejas maskas, otrdien mudināja valsts augstākā sabiedrības veselības amatpersona, mainot līdzšinējo nostāju, ka plaša masku lietošana koronavīrusa izplatīšanos nepalēninās.

Nule kā veiktajos pētījumos konstatēts, ka asimptomātiskie slimnieki vīrusu izplata vairāk, nekā uzskatīts līdz šim, skaidrojot nostājas maiņu, sacīja Somijas Veselības un labklājības institūta (THL) vadītājs Marku Tervahauta.

"Es iesaku cilvēkiem valkāt auduma maskas, lai aizsargātu citus no iespējamās inficēšanās," Tervahauta sacīja laikrakstam "Helsingin Sanomat".

Ieteikums netiks noteikts ar likumu, jo varasiestādes nevar uzraudzīt audumu kvalitāti vai pieejamību maskām, ko cilvēki var paši pagatavot mājās.

Iedzīvotājiem nevajadzētu mēģināt tikt pie profesionālā aizsargaprīkojuma, jo tam ir jābūt pietiekamā daudzumā veselības jomas darbiniekiem, sacīja Tervahauta.

Līdz šim Somija bija akceptējusi Pasaules Veselības organizācijas ieteikumus, ka sejas aizsargmaskas ir jālieto cilvēkiem, kuriem pašiem ir vīruss vai kuri rūpējas par inficētiem cilvēkiem.

Kaut arī auduma maskas nav piemērotas cilvēkiem ar elpošanas problēmām un bērniem, "ieguvumi iedzīvotājiem acīmredzami ir lielāki nekā trūkumi," sacīja Tervahauta, piebilstot, ka THL nāks klajā ar ieteikumiem, kā maskas valkājamas.

Svarīgākais