Brīdina par Černobiļas meža ugunsgrēku bīstamību

© AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas aģentūras sabiedriskās padomes loceklis Jaroslavs Jemeļjaņenko sociālajos tīklos brīdina - ugunsgrēks Černobiļas atomelektrostacijas apkārtnē atrodas tikai 2 kilometru attālumā no ļoti radioaktīvu atkritumu krātuvēm.

Sociālajā tīklā Facebook Jemeļjaņenko raksta, ka ugunsgrēks ir sasniedzis Pripetu.

"Uguns liesmas ir sasniegušas Pripetu. Tagad tās ir divu kilometru attālumā no Podļesnas radioaktīvo atkritumu krātuvēm," skaidro Jemeļjaņenko, piebilstot, ka tur ir augstas aktivitātes atkritumi no visas Černobiļas zonas.

Viņa rakstītais liek noprast, ka situācija ir kritiska. Jemeļjaņenko arī piebilst, ka ugunsgrēks var izplatīties vē vairāk.

Kā tika vēstīts iepriekš, netālu no bijušās Černobiļas atomelektrostacijas (AES) jau vairākas dienas plosās meža ugunsgrēki, raisot bažas par radiāciju, kas saglabājusies šajā apgabalā kopš kodolkatastrofas pirms vairāk nekā 30 gadiem.

Vides eksperti bažījas, ka ugunsgrēki varētu atsegt radioaktīvos pelnus, kas saglabājušies augsnē.

Ukrainas Valsts avārijas dienests ziņoja, ka radiācijas mērījumi ir pieņemamās robežās. Taču kāda augsta ranga amatpersona nedēļas nogalē sacīja, ka apgabalā ap AES radiācija bijusi 16 reizes lielāka par normālo līmeni, kāds parasti ir šajā teritorijā.

Policija tur aizdomās 27 gadus vecu vīrieti par vismaz viena ugunsgrēka izraisīšanu, dedzinot zāli un atkritumus.

Černobiļas AES katastrofa 1986.gada 26.aprīlī ir lielākais civilās kodolenerģētikas negadījums. Eksplozijā notikuma vietā gāja bojā 30 cilvēki, bet simtiem cilvēku mira vēlāk radiācijas izraisītu slimību dēļ. Precīzs upuru skaits nav noteikts. Toreizējās padomju varasiestādes sākotnēji mēģināja slēpt kodolkatastrofas mērogus.

30 kilometru rādiusā ap AES tika evakuēti 350 000 cilvēku, šajā zonā joprojām nav ļauts dzīvot. Taču aptuveni 200 cilvēki, neskatoties uz oficiālo aizliegumu, ir atgriezušies šajā zonā.