Izstrādāta pirmā eksperimentālā vakcīna, kas samazina inficēšanās risku ar HIV

Taizemes zinātnieku grupai sadarbībā ar ASV Bruņoto spēku pētniekiem izdevies izstrādāt pirmo eksperimentālo vakcīnu, kas samazina risku inficēties ar cilvēka imūndeficīta vīrusu – HIV, ziņo BBC.

Preparāts izgatavots, kombinējot divas iepriekš izstrādātās vakcīnas pret HIV, kuras katra atsevišķi bija atzīta par neefektīvu. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, kas nupat kā paziņoti Bangkokā, izstrādātā vakcīna samazina risku inficēties ar HIV par 32%. Tā ir pirmā eksperimentālā vakcīna pret šo vīrusu, kas parāda tik iespaidīgus rezultātus.

Jaunā preparāta izmēģinājumā septiņu gadu garumā piedalījās vairāk nekā 16 000 brīvprātīgo Taizemē. Izpētes oponenti iepriekš pareģoja, ka darbs pie vakcīnas izstrādes būs lieki naudas tēriņi: viņi uzskatīja, ka darbs arī pie jaunās vakcīnas izrādīsies bez rezultātiem.

„Tas ir pirmais pierādījums tam, ka ir iespējams izstrādāt efektīvu vakcīnu. Un, lai arī mēs neesam saņēmuši atbildes pilnīgi uz visiem jautājumiem. Tas ir ļoti svarīgs zinātnisks sasniegums, kas dod mums cerību, ka nākotnē būs iespējams iegūt globāli efektīvu vakcīnu,” sacījis doktors Džeroms Kims no ASV Rīda izpētes institūta Merilendā.

„Rezultāts ir pavērsiens HIV vakcīnas izstrādē, jo pirmo reizi ir iegūti pierādījumi, ka HIV vakcīnai ir preventīvs efekts,” teikts Bangkokā publiskotajā paziņojumā.

Dž. Kims norāda, ka pagaidām preparāts ir pārbaudīts tikai uz taizemiešiem un tāpēc nav nekādu garantiju, ka tas būs tikpat efektīvs arī Āfrikā, kur dzīvo 70% visu pasaules HIV inficēto.

Vakcīnas, ko saņēma brīvprātīgie, nav veidotas no vesela vīrusa un līdz ar to dalībnieki no pašas potes nevarēja inficēties ar HIV. Eksperimenta laikā sešu mēnešu laikā dalībnieki saņēma sešas iepriekš izstrādāto un neveiksmīgo vakcīnu ALVAC un AIDSVAX dozas, savukārt daļa saņēma tikai placebo. Pēc tam viņi katrus sešus mēnešus trīs gadu laikā tika pārbaudīti, vai nav inficējušies ar AIDS. Gadījumā, ja viņi būtu inficējušies, pētījuma vadītāji viņiem nodrošinātu bezmaksas ārstēšanu ar pašlaik pieejamajiem līdzekļiem.

Rezultāti parādīja, ka trīs gadu laikā no 8197 cilvēkiem, kas bija saņēmuši potes, inficējies ir 51, bet no tiem, kas saņēma placebo — 74. Tas liek domāt, ka vakcīnu saņēmušajiem ir zemāks infekcijas risks. Turklāt tiem cilvēkiem, kuri bija inficējušies, pote nepaaugstināja HIV līmeni asinīs.

105 miljonus dolāru izmaksājušā pētījuma rezultāti tiks izklāstīti nākammēnes plānotā konferencē Parīzē

Svarīgākais