Covid-19 upuru skaits Brazīlijā pārsniedz 1000

© AP/Scanpix/LETA

Brazīlijā piektdien ar jauno koronavīrusu saistīto nāves gadījumu skaits pārsniedzis 1000, pavēstīja Veselības ministrija.

Kā liecina ministrijas jaunākie dati, valstī kopumā ir 19 638 apstiprināti gadījumi, kad notikusi inficēšanās ar Covid-19 vīrusu, bet 1056 inficētie aizgājuši no dzīves.

Sanpaulu pavalstī, kas ir valsts industriālais centrs ar vairāk nekā 44 miljoniem iedzīvotāju, no dzīves aizgājuši 540 Covid-19 slimnieki, bet otrajā vietā ar 147 nāves gadījumiem ir Riodežaneiro pavalsts.

Upuru skaits Brazīlijā ir neliels, salīdzinot ar situāciju pandēmijā vissmagāk cietušajām valstīm Itāliju (vairāk nekā 18 0000 upuru) , ASV (teju 17 000 upuru) un Spāniju (teju 16 000 upuru).

Tiesa gan, veselības jomas pārstāvji bažījas, ka arī Brazīlijā situācija var pasliktināties. Eksperti prognozē, ka uzliesmojuma kulminācija sāksies aprīļa beigās.

Satraukumu rada situācija nabadzīgajos rajonos, arī favelās - Sanpaulu, Riodežaneiro un citu lielpilsētu graustu rajonos, kur nav medicīniskās aprūpes un sanitārijas pamata infrastruktūras.

Tāpat satraukumu izraisa pandēmijas sekas Brazīlijas indiāņu kopienās.

Amazones lietusmežos mītošie indiāņi jau iepriekš smagi cietuši slimību uzliesmojumos, cita starpā arī izolācijas dēļ, kas viņus pasargājusi no mikrobiem, pret kuriem citviet pasaulē izstrādājusies imunitāte.

Kā satraucoša zīme šajā kontekstā tiek skaidrota kāda ar Covid-19 sasirguša 15 gadus veca janomami cilts indiāņa nāve ceturtdien.

"Ir lielas bailes, ka šī slimība nonāks šeit, izraisīs uzliesmojumu [indiāņu kopienās] un novedīs pie masveida genocīda," brīdināja ziņu aģentūras "Amazonia Real" redaktore Katja Brasila.

"Šī slimība mums ir ļoti bīstama," sacīja janomami līderis Dariu Javarioma. "Un tā nāk arvien tuvāk."

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru koronavīrusa izraisīto slimību nodēvējis par "gripiņu", bet reakciju uz Covid-19 uzliesmojumu par "histēriju", ar šiem spriedumiem izsaucot kritikas vētru.

Svarīgākais