Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Medijs atklāj, ka Covid-19 pandēmijas laikā tirgo viltus zāles

© Reporters/SCANPIX/LETA

Lai gan pret koronavīrusa Covid-19 izraisīto saslimšanu šobrīd nav pieejamas vakcīnas, mediķi un zinātnieki pēta, kādas zāles var palīdzēt saslimšanas gadījumā. Tiesa, nesnauž arī tirgotāji, kas pārdod viltus medikamentus.

Britu raidsabiedrība BBC izmeklēšanas laikā atklāja, ka viena no vietām, kur pārdod šādas zāles ir Āfrika. Šo viltus medikamentu tirgotāji cenšas izmantot arī situāciju pasaulē, lai viltotos līdzekļus pārdotu plašākā tirgū.

Kopš brīža, kad Pasaules veselības organizācija (PVO) izziņoja Covid 19 pandēmiju, Interpola atbildīgās nodaļas vien septiņu dienu laikā 90 valstīs veikušas 121 arestu, kuru laikā izņemti bīstami viltus medikamenti teju 14 miljonu dolāru vērtībā.

Līdztekus izņemtas arī sejas maskas un citi medicīnas līdzekļi, kas ir viltoti un vispār nedrīkst būt lietojami šāda veida pandēmijās. Tāpat noskaidrots, ka viltus zāles tiek tirgotas aptuveni 4 reizes lētāk nekā tās, kas patiesībā izmantojamas ārstēšanas procesā.

Jau vēstīts, ka viltus medicīnas preču tirgotāji šajā laikā nesnauž arī Latvijā.

Valsts policijā ir vērsušies vairāki cietušie, kurus šā gada martā un aprīlī apkrāpusi kāda persona, kas, mēģina negodprātīgi gūt peļņu ārkārtējā situācijā. Persona sociālajā tīklā piedāvājusi iegādāties, visticamāk, neeksistējošas medicīniskās maskas, dezinfekcijas līdzekļus un citas preces. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess. Valsts policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un atsaukties arī citus no šādas noziedzīgas shēmas cietušos!