Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ANO ģenerālsekretārs aicina uz vienotību pēc Trampa pārmetumiem Pasaules Veselības organizācijai

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Patlaban nav īstais laiks, lai kritizētu pirmo reakciju uz koronavīrusa pandēmiju, trešdien sacīja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, šādi izsakoties pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps bija paudis kritiku Pasaules Veselības organizācijai (PVO).

"Tad kad mēs beidzot būsim pāršķīruši lappusi šīs epidēmijas lietā, būs laiks, lai pilnīgi vērstu skatu atpakaļ, bet šobrīd tāds laiks vēl nav," paziņojumā norādīja starptautiskās organizācijas vadītājs.

"Tagad ir laiks vienotībai, lai starptautiskā sabiedrība strādātu kopā solidaritātē centienos apturēt šo vīrusu un tā graujošās sekas."

PVO "atrodas pirmajās līnijās, atbalstot dalībvalstis un to sabiedrības, īpaši visneaizsargātākās to vidū, ar padomu, apmācībām, iekārtām un pakalpojumiem, kas glābj dzīvību".

Arī PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss trešdien mudināja līderus izbeigt pandēmijas politizāciju un dedzīgi aizstāvēja savas organizācijas veikumu.

Tramps otrdien paziņoja, ka apsver ASV finansējuma apturēšanu PVO, apsūdzot šo ANO aģentūru Ķīnai labvēlīgā neobjektivitātē jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā.

Tramps sacīja reportieriem, ka viņš "grasās piemērot ļoti spēcīgu [finansējuma] apturēšanu" PVO, kurai lielākais finansējuma avots ir ASV.

"Mēs grasāmies apturēt naudu, kas tiek tērēta Pasaules Veselības organizācijai," sacīja Tramps, kurš iepriekš ir kritizējis citas ANO aģentūras.

Tramps sacīja, ka PVO ''šķiet ļoti neobjektīva Ķīnas virzienā" un "tas nav pareizi". Viņš apsūdzēja PVO neveiksmīgā atbildē uz koronavīrusa pandēmiju un iespējamā informācijas slēpšanā koronavīrusa uzliesmojuma sākumā.

Tramps pirms tam tviterī paziņoja, ka PVO bijusi "ļoti centrēta uz Ķīnu", un netieši norādīja, ka tas ietekmējis PVO politiku attiecībā uz jauno koronavīrusu, kas radies šajā valstī.

Tramps atgādināja PVO ieteikumu neierobežot starptautiskos ceļojumus, lai apturētu vīrusa izplatīšanos no Ķīnas, un jautāja, kāpēc PVO devusi "tik kļūmīgu ieteikumu".

"Laimīgā kārtā es jau agri noraidīju viņu padomu saglabāt mūsu robežas atvērtas Ķīnai," tviterī rakstīja Tramps, atsaucoties uz savu lēmumu aizliegt iebraukšanu no Ķīnas.

ASV, sevišķi republikāņi, kritizē Ķīnu par tās darbībām attiecībā uz Covid-19 pandēmiju, un Tramps ir apšaubījis Ķīnas statistiku par Covid-19 infekcijas gadījumiem un nāves gadījumiem.

Ir ziņots arī par to, ka PVO ignorējusi Taivānas datus par koronavīrusa nodošanu kontaktos starp cilvēkiem. PVO Ķīnas spiediena ietekmē un atbilstoši ANO vadlīnijām neatzīst Taivānu.