Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Medijs: Covid-19 pandēmijā Spānijā mirušo skaits patiesībā ir krietni lielāks

© ZUMAPRESS.com/SCANPIX/LETA

Spānijas Civilā reģistra dati liecina, ka miršanas apliecību skaits, kas šajā valstī reģistrēts kopš koronavīrusa Covid-19 pandēmijas sākuma ir krietni vien lielāks nekā oficiālajā statistikā norādīto nāves gadījumu skaits, vēsta medijs "The Local".

Pirmās par šāda veida datu nesakritību ziņoja Kastīlijas La Mangas tieslietu iestādes. Lai gan konkrētajā reģionā martā oficiāli reģistrēts 965 Covid-19 izraisīts nāves gadījumu skaits, izsniegto miršanas aplicību ir trīs reizes vairāk.

Protams, ne visi nāves gadījumi saistīti ar Covid-19, tomēr aizdomas raisa fakts, ka it kā ne no koronavīrusa miris teju trīs reizes vairāk cilvēku nekā šajā pašā mēnesī pirms diviem gadiem, norāda "The Local" žurnālisti.

2018.gada martā konkrētajā Spānijas reģionā reģistrētas 1826 miršanas apliecības, 2019.gadā 1691, bet šogad to ir 3319. Un no tām tikai 965 gadījumos tiek minēts, ka cilvēku nāvi izraisījis jaunais koronavīruss.

Trešdien iznākušajā Spānijas laikrakstā "El Mundo" vāka atvērums veltīts konkrētajai tēmai un norādīts, ka no Covid-19 mirušo cilvēku skaits Spānijā varētu būt pat divreiz lielāks nekā oficiāli ziņots.

Madride, kur no Covid-19 martā miruši 3539 cilvēki izsniegto miršanas apliecību skaits vien patiesībā ir 9000. Enrike Lopezs, reģiona tieslietu ministrijas pārstāvis norāda, ka, viņaprāt, nesakritības datos rada fakts, ka oficiālajā statistikā tiekot iekļauti tie, kuri slimnīcā nonākuši ar Covid-19 un pēc tam konstatēta viņu nāve.

"Ir daudzi, kuri nomiruši savās mājās un aprūpes iestādēs un neviens viņiem koronavīrusu nav veicis," uzsver E.Lopezs.

Kopumā Spānijā apstiprināti teju 146 700 gadījumi, kad notikusi inficēšanās ar Covid-19 vīrusu, pasaules valstu vidū Spānijai ierindojoties otrajā vietā aiz ASV. Spānijā reģistrēti vairāk nekā 14 500 nāves gadījumi, kas ir saistīti ar koronavīrusu.