Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ministrs par Covid-19: Čehija ir tikusi pāri ļaunākajam posmam

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Čehija ir tikusi pāri ļaunākajam Covid-19 pandēmijas posmam un tai izdevies apturēt nekontrolētu Covid-19 izplatību, trešdien paziņojis veselības ministrs Adams Vojtehs.

Ministrs paziņoja, ka Čehija var sākt gatavoties pakāpeniski un kontrolētā veidā atgriezties normālā dzīves ritmā.

"Mēs noteikti esam garām ļaunākajam. Tai pat laikā mums izdevies aizsargāt slimnīcas un intensīvās terapijas nodaļas, kam joprojām ir rezerves," sacīja Vojtehs.

Čehijas amatpersonas otrdien paziņoja par 195 jauniem inficēšanās gadījumiem ar jauno koronavīrusu. Vislielākais jauno inficēšanās gadījumu skaits Čehijā tika konstatēts 27.martā, kad tika reģistrēti 375 gadījumi.

Tai pat laikā otrdien tika veiktas 7434 Covid-19 pārbaudes, kas ir rekordliels skaits. 27.martā tika veikti aptuveni 5000 testi.

"Jaunākie dati liecina par lūzumu tendencē. Tas ir skaidrs signāls (..), ka nekontrolēta slimības izplatīšanās ir apturēta," sacīja Čehijas Veselības informācijas un statistikas institūta vadītājs Ladislavs Duseks.

Vienlaikus viņš norādīja, ka jaunu Covid-19 pacientu skaits slimnīcās saglabājies līdzšinējā līmenī.

Duseks sacīja, ka aptuveni 13% līdz 15% cilvēku, kam konstatēta saslimšana ar Covid-19, nepieciešama ārstēšanās slimnīcā.

Lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību, Čehijas valdība marta vidū slēdza robežas, lielāko daļu veikalu, visus krogus, kinoteātrus un teātrus.

Valdība pieprasīja iedzīvotājiem, uzturoties ārpus mājām, valkāt sejas maskas, un vienlaikus būt kopā ne vairāk kā diviem cilvēkiem, ja vien runa nav par ģimenes locekļiem.

No pirmdienas valdība dažus ierobežojumus ir atvieglojusi, ļaujot atsākt darbu velosipēdu darbnīcām, būvmateriālu veikaliem un vēl dažiem veikalu veidiem, un atvieglojusi prasību par sejas masku valkāšanu.