Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Piecas valstis, kuras labāk tiks galā ar Covid-19 krīzi

© AP/SCANPIX/LETA

Šobrīd daudzās pasaules valstīs tiek domāts, kā palīdzēt valsts ekonomikai tikt galā ar koronavīrusa Covid-19 radīto krīzi. Britu raidsabiedrība BBC vēsta, ka eksperti nosaukuši piecas pasaules valstis, kuras labāk par pārējām varētu tikt galā ar Covid-19 radīto krīzi.

Koronavīrusa Covid-19 pandēmija radījusi līdz šim vēl nepieredzētu nestabilitāti pasaules ekonomikā laikā, kad pasaules valstis cīnās ar pieaugošu slimnieku skaitu, īsteno dažādas sociālās stratēģijas un mēģina veikt fiskālas darbības vietējā tirgus stabilizēšanai.

Lai gan ir nepieciešama tūlītēja rīcība veselības krīzes pārvarēšanai un ekonomikas stabilizēšanai, eksperti jau ir sākuši vērtēt ilgtermiņa stratēģijas un norāda, kā varētu izskatīties atveseļošanās no krīzes, un kurām valstīm tas varētu izdoties vislabāk.

Britu raidsabiedrība BBC norāda, ka viens no kritērijiem, kas ņemts vērā šāda ranga sastādīšanā ir 2019.gadā veidotais Globālās noturības indekss, kurā vērtēta ekonomiskās vides noturības 130 valstīs. Indeksa veidošanā ņemti vērā šādi kritēriji- politiskā stabilitāte, korporatīvā pārvaldība, piegādes ķēžu loģistika un caurspīdīgums. Tāpat valstu TOP 5 veidošanā aptaujāti gan to iedzīvotāji, gan eksperti, kuri pastāstījuši, kāda šobrīd ir rīcība krīzes pārvarēšanai un valstu ilgtermiņa stratēģija.

DĀNIJA

Globālās noturības indeksā pērn šī valsts ierindojusies augstajā 2.vietā. Tā augsti novērtēta tādās pozīcijās kā piegādes ķēžu izsekojamība un zemā valdības korupcija. Valsts salīdzinoši ātri pieņēma mērus Covid-19 ierobežošanai. 11.martā tā paziņoja par skolu un ne tik nozīmīgu uzņēmumu īslaicīgu slēgšanu, savukārt 14.martā slēdza valsts robežu ārvalstniekiem. Tas viss izdarīts laikā, kad Covid-19 gadījumu skaits Dānijā bija saskaitāms uz vienas rokas pirkstiem.

"Saslimstības ar gripu vien šogad mazinājusies par 70%, kas norāda uz valdības pieņemto mēru efektivitāti," norāda "Pissup Tours" pārstāvis Rasmus Arups Kristiansens. "Es sākumā biju ļoti skeptisks, taču redzot, ka līdzīgi rīkojas arī citas valstis, sapratu, ka pieņemtie pasākumi ir pareizi." Tāpat viņš norāda uz valsts iedzīvotāju atbildību valsts īstenotās stratēģijas izpildē uzsverot, ka neviens nevēlas justies vainīgs, piemēram, par vecāka gadagājuma ļaužu apdraudēšanu tikai lai saglabātu savu ierasto dzīvesveidu.

Tiesa, arī Dānijā atsevišķu jomu pārstāvjiem jāsastopas ar finanšu grūtībām. Piemēram, tūrisma jomā, līdzīgi kā citviet pasaulē, krīze radījusi ievērojamus zaudējumus, tāpēc arī uzņēmējiem jācer uz valsts palīdzību. Atbalsta pasākumu izmaksas varētu sasniegt pat 13 % no iekšzemes kopprodukta.

SINGAPŪRA

Pateicoties stiprajai ekonomikai, zemiem politiskajiem riskiem un korpucijai, šī valsts Globālās noturības indeksā ierindojusies 21.vietā. Singapūra ātri ieviesusi dažādus pandēmijas ierobežošanai paredzētos pasākumus, kas vismaz līdz šim ļāvis izvairīties no milzīga saslimušo skaita, raksta BBC.

"Mēs ļoti uzticamies valdībai, kas samērā caurspīdīgi veic katru soli, lai uzveiktu krīzi," BBC norādījusi Konstance Tana, kas strādā datu analīzes platformā. Pats galvenais nosacījums ir tāds, ja valdība kaut ko pieņem, tad mums tas ir jāievēro. Izskanējis, ka noteikumu pārkāpējiem atņemtas pases un darba kartes. "Mēs strādājam kopā, mums nav jāsatraucas par sociālajiem nemieriem, ekonomisko nestabilitāti," uzsver Tana.


Iedzīvotāji tic, ka nākotne būs pozitīva, tāpēc arī ātri adaptējušies strādāšanai no mājām, kā arī aktīvi izmanto aplikācijas, kas radītās vīrusa izplatības izsekošanai.

ASV

Globālajā noturības indeksā ASV atvēlētas pat trīs vietas, no kurām visas, atkarībā no valsts daļas, atrodas augstās vietās. Šeit tiek runāts par zema riska biznesa vidi, kā arī spēcīgām piegāžu ķēdēm.

Tiesa, vīrusa izplatība arī šeit radījusi līdz šim nebijušus izaicinājumus. Piemēram, Ņujorkā bezdarba līmenis šobrīd sasniedzis vēsturiskus apmērus. Ņemot vērā radušās grūtības privātajiem biznesies, ASV valdība ātri rīkojusies ekonomiskās vides stimulēšanai. Atsevišķās valsts daļās ieviesti arī sociālās distancēšanās noteikumi, kuri līdz šim bijuši efektīvi.

"Runājot vispārīgi jānorāda, kā ASV ekonomika spēj labāk atgūties no lieliem satricinājumiem. Iedzīvotāji ir vidēji jaunāki nekā lielā daļā pasaules, darba tirgus ierobežojumi parasti ir vieglāki," norāda ekonomikas profesors Ēriks Sims.

Jāsaka gan, ka ASV gan saņēmusi kritiku par veselības aprūpes sistēmu, kura līdz galam netiek galā ar COVID-19 radīto krīzi, raksta BBC.

RUANDA


Pateicoties uzlabojumiem korporatīvajā pārvaldībā, Ruanda Globālajā noturības indeksā pakāpusies par 35 pozīcijām. Šobrīd tā atrodas 77.vietā.

Vissvarīgākais ir tas, ka tā izskatās īpaši sagatavota situācijai, lai atkoptos no šāda veida krīzes, jo valsts 2019. gadā veiksmīgi tika galā ar Ebolas vīrusu. Tiesa, salīdzinājumā ar citām Āfrikas valstīm, tai ir arī nepieciešamais aprīkojums, lai, piemēram, mērītu temperatūru ieceļotājiem uz robežas.

Ruanda ir viena no pirmajām valstīm, kura Subsahāras reģionā pieņēmusi lēmumu par pilnīgas karantīnas ieviešanu.

JAUNZĒLANDE

Pateicoties īpaši augstai korporatīvajai pārvaldībai un atbalstam piegādes ķēdēm, Globālajā noturības indeksā šī valsts ierindojusies 12.vietā.

19.martā tā paziņoja par robežu slēgšanu ārvalstniekiem, bet 25.martā pieņemts lēmums par daļēju karantīnu, informē BBC.

Tā kā tūrisms un eksports veido lielu daļu no tās ekonomikas, atkopšanās no krīzes būs jo īpaši svarīga. Medijs norāda, ka valsts zemais parādu līmenis, kā arī spēja pārstrukturizēties būs viens no veidiem, kā efektīvi pārvarēt krīzi. Tāpat Jaunzēlandei ir augsta ārvalstu partneru uzticība.