Baltijas valstu prezidenti vienisprātis, ka aktīvi jāplāno ekonomisko augšupeju pēc krīzes

© F64 Photo Agency

Valsts prezidents Egils Levits, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ir vienisprātis, ka paralēli medicīnas un sabiedrības veselības drošības jautājumiem ir aktīvi jāplāno ekonomiskas stabilizēšana un augšupeja pēc krīzes gan nacionālā, gan visas Eiropas Savienības (ES) līmenī.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, trešdien notika triju Baltijas valstu prezidentu attālināta saruna, kuras laikā apspriesta aktuālā situācija ar Covid-19 ierobežošanu un citiem sadarbības jautājumiem.

Attālinātās tikšanās laikā tika akcentēts, ka ES ir jāturpina kopīgs efektīvs darbs, lai krīzes laikā tiktu pilnībā nodrošināta preču brīva kustība ES. Prezidenti vienojās turpināt uzturēt ciešu saziņu šajā jautājumā.

Runājot par Baltijas kopīgajiem aktuālajiem infrastruktūras sadarbības projektiem, Baltijas valstu prezidenti bija vienisprātis, ka tie jāturpina. Pēc sarunā teiktā , dzelzceļa projekts "Rail Baltica" ir ne tikai jāturpina, bet jēgpilni un efektīvi jāizmanto piešķirtais ES fondu finansējums, kas vienlaikus krīzes laikā palīdz nacionālajām ekonomikām.

Prezidenti pārrunāja situāciju ar likuma varu ES. Viņi bija vienoti savā nostājā, ka arī ārkārtējā situācijā ir jāsaglabā demokrātijas principi valsts darbībā un nedrīkst tikt ieviestas autoritāras vai totalitāras nostādnes vīrusa apkarošanas aizsegā.