Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijā prognozē Covid-19 slimnieku nāves gadījumu skaita pieaugumu

© AFP/SCANPIX/LETA

Zviedrija, kas pretēji daudzu citu Eiropas valstu piemēram neieviesa tik stingrus pasākumus Covid-19 ierobežošanai, līdz šim izvairījusies no masveida uzliesmojuma. Tiesa, "Business Insider" raksta, ka ir radušās aizdomas, ka situācija varētu arī mainīties.

Kamēr vairākas Eiropas valstīs ieviesti strikti ierobežojumi, piemēram, veikalu slēgšanu, ierobežotu pārvietošanos, pilnīgu karantīnu, tikmēr dzīve Zviedrijā turpinājās teju kā ierasts.

Valsts centās aizsargāt visneaizsargātākos, vienlaikus darot maz, lai vīruss Covid-19 neizplatītos pārējā sabiedrībā, jo vairums darba vietu, restorānu un bāru joprojām bija atvērti.

Tiesa, cilvēkiem lūgts ievērot sociālo distancēšanos, izvairīties no ceļošana. Tāpat Zviedrijas valdība atļāvusi pasākumos pulcēties līdz 50 cilvēkiem lielam pūlim.

Lai gan Zviedrijā līdz šim nav piedzīvota tik liela pandēmija kā Itālijā un Spānijā, arī šeit pieejamie dati liecina, ka no vīrusa izvairīties nav izdevies. Vēl otrdienas rītā tika ziņots, ka ar Covid-19 Zviedrijā saslimuši 7200 iedzīvotāji, bet miruši 477.

Sestdien Zviedrijas premjerministrs Stefans Lēfvens brīdinājis, ka koronavīrusa Covid-19 izplatība šajā valstī ir lēnāka nekā citviet Eiropā, taču tas nenozīmē, ka nav iespējami arī sliktāki scenāriji.

Intervijā Zviedrijas laikrakstam politiķis norādījis, ka izvēlēts tāds scenārijs, kas ļauj izvairīties no dramatiska saslimušo progresa, ar kuru veselības sistēma, iespējams, netiktu galā.

"Bet tas arī nozīmē to, ka valstī vēl būs smagi slimi koronavīrusa Covid-19 pacienti, kuriem būs nepieciešama intensīva aprūpe. Nav izslēgts, ka daudz vairāk pieaugs arī nāves gadījumu skaits," norādījis ministru prezidents.

Tāpat netiek izslēgta iespēja, ka vajadzības gadījumā Zviedrijā lems par stingrākiem ierobežojošiem pasākumiem, piemēram, veikalu un restorānu slēgšanu, pulcēšanās aizliegumus, kā arī satiksmes ierobežojumus.

Zviedrijas premjers S.Lēfvens gan uzsver, ka Zviedrijas izvēlētā stratēģija cīņā ar Covid-19 bijusi kļūda. Viņš uzsver, ka nevajag dramatizēt atšķirīgu valstu pieeju jautājumam.

Valsts izvēlēto stratēģiju aizstāv arī zviedru epidemiologs Anderss Tegnelss, kurš uzsver, ka jau šobrīd ir ieviesti galvenie noteikumi, lai ierobežotu Covid-19 izplatību Zviedrijā.