Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijas valdība pieļauj, ka koronavīruss nejauši izplatījies no laboratorijas Ķīnā

© ROBIN UTRECHT/SIPA/SCANPIX/LETA

Lielbritānijas valdība pieļāvusi iespēju, ka koronavīruss Covid-19 nejauši izplatījies no laboratorijas Uhaņas pilsētā Ķīnā, atsaucoties uz publikāciju britu presē raksta "Business Insider".

Lielākā daļa ekspertu līdz šim piekrituši uzskatam, ka vīrusu cilvēkiem nodevuši dzīvnieki, kas pārdoti Uhaņas dzīvnieku tirgū. Lai gan premjera Borisa Džonsona valdība uzskata, ka šī ir ticamākā versija, tomēr vairs netiek izslēgta arī iespēja, ka vīruss varētu būt izplatījies arī no tuvumā esošās laboratorijas.

"Pastāv mazāk ticams, alternatīvs viedoklis, kas tiek pamatots ar vīrusa raksturu," medijam norādījis kāds Lielbritānijas valdības ārkārtas komitejas loceklis. "Varbūt tā nav nejaušība, ka Uhaņā ir laboratorija, kurā tiek pētīti vīrusi."

Uhaņas tirgum tuvumā ir divas zinātniskās laboratorijas- Viroloģijas institūtā un Uhaņas Slimību kontroles centrā. Abas atrodas aptuveni 10 jūdžu attālumā no vietas, kur sākusies Covi-19 tālāka izplatība.

Ričards Ebraits, kurš ir Mikrobioloģijas institūta pētnieks, medijiem pastāstījis, ka Uhaņas laboratorijās strādājošajiem pētniekiem ir minimāla aizsardzība pret vīrusiem. Šī iemesla dēļ nav izslēgts, ka vīruss veidojies no tā, ka tiek "burtiski iznests no laboratorijas", tad pārnests dzīvniekiem, tad atkal cilvēkiem. "Maz ticams, ka tas radies laboratoriskā ceļā, drīzāk tas ir kāda negadījuma rezultāts," norāda pētnieks.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas valdība atklāti norādījusi, ka apšauba, cik patiesi ir Ķīnas ziņojumi par koronavīrusu.