Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Četriem no pieciem Covid-19 vīrusa nesātājiem Ķīnā nav nekādu slimības simptomu

© Keith Tsuji/SIPA/SCANPIX/LETA

Jaunākie dati par saslimstību ar koronavīrusu Covid-19 Ķīnā liecina, ka arvien biežāk tiek konstatēti asimptomātiski gadījumi, raksta "British Medical Journal".

Atbildīgās institūcijas, kas publicē datus par koronavīrusa Covid-19 gadījumiem Ķīnā norāda, ka, piemēram, skatot 1.aprīļa datus redzams, ka četros no pieciem infekciju gadījumiem ar Covid-19, vīrusa nesātājam nav nekādu slimības simptomu jeb slimības nesātājs ir asimptomātisks.

1.aprīlī Ķīnas Nacionālā Veselības Komisija informēja, ka diennakts laikā konstatēti 166 jauni koronavīrusa Covid-19 gadījumi, no kuriem 130 bija asimptomātiski. 36 cilvēki, kuriem bijuši slimības simptomi, pēdējo 48 stundu laikā bija atgriezušies no ārvalstīm.

Toms Džefersons, Osfordas Universitātes epidemiologs un centra pētnieks norāda, ka šādi atklājumi ir ļoti svarīgi. Intervijā "Bristish Medical Journal" viņš uzsvēra, ka "lai gan šobrīd nav precīzi skaidrs, kā asimptomātiskie gadījumi tikuši identificēti, ir iespējams izdarīt secinājums. Piemēram, ja dati tiek vispārināti, tas nozīmē, ka vīruss ir visur un, iespējams, apkārtējā vidē cirkulējis daudz ilgāk nekā iepriekš domāts.

Tikmēr Ķīnas sociālo mediju tīklos lasāmas iedzīvotāju bažas par to, kā situācija attīstīsies tālāk, ja daļa cilvēku, kuri pat nezina, ka ir vīrusa nēsātāji atsāks ceļot, vai dosies uz vietām, kur beidzot tikuši mīkstināti koronavīrusa Covid-19 ierobežošanai pieņemtie drošības pasākumi.

Tikmēr ziņu aģentūra "Reuters" noskaidrojusi, ka pēdējo dienu laikā veiktajās pārbaudēs asimptomātisko gadījumu skaits pieaudzis tieši Hubei provincē, kas iepriekš uzskatīta par vienu no Covid-19 epicentriem Ķīnā.

Šobrīd Ķīnā ar koronavīrusu Covid-19 inficējies vairāk nekā 81 000 iedzīvotāju, bet letālo gadījumu skaits pieaudzis līdz 3331.