Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Pandēmijas dēļ uzliesmo cīņas par medicīnisko aprīkojumu

DEFICĪTS. Medicīniskais aprīkojums, kas nepieciešams cīņai ar Covid-19 pandēmiju, nu kļuvis par deficītu teju visā pasaulē © Prescott POLICE, AP/Scanpix

Pieņemoties spēkā Covid-19 pandēmijai, aizvien biežāk publiski izskan žēlabas, ka tā vai cita pasaules valsts nav spējusi iegādāties nepieciešamo speciālo aprīkojumu – respiratorus, ķirurgu sejas maskas vai cimdus, nerunājot nemaz par pašlaik tik deficītajām plaušu ventilēšanas ierīcēm. Ir valstis, kur šāda veida preču pašlaik ir pietiekami un arī inficēšanās gadījumu skaits nav īpaši liels, taču arī tās cenšas piebremzēt eksportu – ja nu situācija pēkšņi dramatiski pasliktinās. Citas valstis un to kompānijas savukārt izmanto visus līdzekļus, lai pie nepieciešamās produkcijas tiktu.

«Mūsdienu pirātisms» un «darbošanās Mežonīgo Rietumu stilā» - šādus epitetus amerikāņiem pagājušās nedēļas nogalē veltīja Berlīnes federālās zemes iekšlietu ministrs Andreass Geizels. Vācu raidkorporācija Deutsche Welle vēsta, ka saskaņā ar viņa versiju Berlīnes varasiestādes ar Ķīnā strādājošo amerikāņu uzņēmumu 3M bija vienojušās par 200 000 respiratoru FFP-2 iegādi Vācijas galvaspilsētas policijas vajadzībām. Pasūtījums ticis apmaksāts, taču, kad lidmašīna, kas veica reisu no Ķīnas uz Vāciju, nosēdusies uzpildīt degvielu Taizemes galvaspilsētā Bangkokā, visu kravu konfiscējuši amerikāņi. No A. Geizela sacītā gan nav īsti saprotams, vai tie bijuši kompānijas 3M darbinieki, ASV militārpersonas vai vēl kādi spēki, taču skaidrs ir viens - respiratorus Berlīnes policisti tā arī nav sagaidījuši.

Beidzamo nedēļu laikā tas nav vienīgais līdzīgais gadījums - vēl marta sākumā Čehijā varasiestādes uz laiku konfiscēja Itālijai paredzēto sejas masku kravu, mēneša vidū Sanmarīno sūdzējās, ka tai bloķēta Šveicē pasūtīto un jau apmaksāto sejas masku piegāde, Tunisijas valdība žēlojusies, ka kaut kur Vidusjūrā noklīdis kuģis ar tai paredzēto dezinfekcijas līdzekļu kravu, un tā tālāk, un tā joprojām. Virkne pasaules valstu oficiāli paziņojušas, ka medicīnisko aprīkojumu, kas izmantojams cīņā pret Covid-19 pandēmiju,eksportēt negrasās. Piemēram, Indija šādu preču sarakstu, kurā iepriekš bija iekļauti plaušu ventilācijas aparāti, respiratori, maskas un cimdi, kā arī pret malāriju izmantotie medikamenti (ir varbūtība, ka tie palīdz izārstēt arī Covid-19), pagājušās nedēļas nogalē papildināja arī ar ātro analīžu veikšanas testiem. Neraugoties uz Eiropas Komisijas aizrādījumiem, joprojām līdzīgu aprīkojumu negrasās eksportēt Polija, Slovākija, Rumānija un vēl dažas valstis - pašiem tā varot pietrūkt.

ASV prezidents Donalds Tramps, piemēram, piektdien atklāti paziņoja, ka amerikāņu kompānijām, kas ražo nepieciešamo aprīkojumu (neatkarīgi no tā, vai rūpnīcas ir šīs valsts teritorijā vai ārzemēs), pirmkārt, jārūpējas par to, lai tiktu apmierināts iekšējais pieprasījums. «Mums tas viss ir nepieciešams šeit un tagad,» BBC citē ASV līdera sacīto iknedēļas Baltā nama brīfingā, kas bija veltīts koronavīrusa problēmai. Rietumeiropas mediji vēsta, ka tieši prezidents devis kompānijai 3M nepārprotamu rīkojumu nepieļaut aprīkojuma eksportu uz Kanādu, Latīņameriku vai citām pasaules valstīm. Intervijā vācu ziņu aģentūrai DPA amerikāņu uzņēmuma pārstāvji gan apgalvojuši, ka neko nezinot par Bangkokā konfiscēto kravu. Vēl vairāk - pēc viņu sacītā, Berlīnes varasiestādes nekādas maskas un respiratorus šai firmai nav pasūtījušas, par samaksu nemaz nerunājot.

Iespējams, ka arī Berlīnes valdība ir kļuvusi par upuri krāpniekiem, kas internetā dibina firmas - viendienītes, iekasē no lētticīgiem pircējiem naudu, bet pēc tam izgaist. Taču problēmas būtība no tā nemainās. Kā trāpīgi norādījusi Francijas Ildefransas reģiona vadītāja Valerī Pekrese, pašlaik nepieciešamā medicīniskā aprīkojuma iegāde atgādina dzīšanos pēc apslēptās mantas, kad dažiem var paveikties, bet lielākajam vairākumam nākas palikt bešā. Viņai milzu pūles sagādājusi piegādātāja atrašana, bet, kad līgums bija faktiski noslēgts, uzradušies citi pircēji, kuri par respiratoriem piedāvājuši trīs reizes lielāku cenu. AP raksta, ka līdzīgas problēmas pastāv arī atsevišķu, vīrusa visvairāk skarto valstu iekšienē, kur par resursiem cīnās dažādi reģioni un pat to atsevišķi pārvaldes atzari. Piemēram, Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo piedraudējis, ka konfiscēšot privātajām slimnīcām plaušu ventilācijas iekārtas, ko tās pašlaik neizmanto. «Iesūdzēs mani tiesā? Nu, lai iesūdz,» paziņojis gubernators.


DEFICĪTS. Medicīniskais aprīkojums, kas nepieciešams cīņai ar Covid-19 pandēmiju, nu kļuvis par deficītu teju visā pasaulē

Foto: Prescott Police via AP