Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīna kopš marta pārdevusi ārvalstīm gandrīz četrus miljardus sejas masku

© imago images/Sven Simon/Scanpix/LETA

Ķīna kopš marta pārdevusi ārvalstīm gandrīz četrus miljardus sejas masku, svētdien paziņojušas amatpersonas.

Pasaulē no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 miruši vairāk nekā 60 000 cilvēku un daudzās valstīs trūkst sejas masku un cita veida aizsargaprīkojuma.

Ķīna kopš 1.marta ir eksportējusi 3,86 miljardus masku, 37,5 miljonus aizsargapģērba vienību, 16 000 elpināmo aparātu un 2,84 miljonus Covid-19 pārbaužu komplektus. Preces piegādātas vairāk nekā 50 valstīm, atklāja kāda muitas amatpersona.

Viņa sacīja, ka medicīnas preču eksports novērtēts uz 10,2 miljardiem juaņu (1,3 miljardiem eiro).

Tomēr vairākas valstis, tostarp Nīderlande, Filipīnas, Horvātija, Turcija un Spānija, sūdzējušās par Ķīnas preču kvalitāti.

Pagājušajā nedēļā Nīderlandes valdība atsauca 600 000 masku no 1,3 miljoniem, ko bija iegādājusies no Ķīnas, jo tās neatbilda kvalitātes standartiem.

Ķīna paziņoja, ka ražotāji skaidri norādījuši, ka tās nav ķirurģiskās maskas.

Spānija savukārt pagājušajā nedēļā atteicās no tūkstošiem Covid-19 pārbaužu komplektu, ko bija atsūtījusi neautorizēta Ķīnas kompānija, jo atklājās, ka uz to rezultātiem nevar paļauties.

Ķīnas amatpersonas svētdien noraidīja mediju ziņoto par defektīviem produktiem, uzsverot, ka šajās ziņās nav atspoguļoti visi fakti.

"Realitātē pastāv vairāki faktori, piemēram, Ķīnai ir atšķirīgi standarti un atšķirīgi izmantošanas paradumi nekā citām valstīm. Pat neatbilstoša lietošana var novest pie šaubām par kvalitāti," sacīja kāda Tirdzniecības palātas amatpersona.