Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Pētnieks vēstulei ģimenei atklāj, kādēļ karantīna pasaulē tik drīz netiks atcelta

© AFP/SCANPIX/LETA

Pīters Vanhams, kurš ir Starptautiskā plašsaziņas līdzekļu padomes vadītājs Pasaules ekonomikas forumā un tā Covid-19 darba grupas loceklis, publicējis sava tēva vēstuli ģimenei, kurā mikrobiologs izskaidro, kādēļ jaunais koronavīruss joprojām var radīt krīzi sabiedrības veselībai, un cik svarīgi aptvert un ievērot jaunās ikdienas nosacījumus, lai ierobežoti Covid-19 izplatību, vēsta "Business Insider".

Mikrobiologs Guido Vanhams, kurš atrodas Beļģijā un pēta vīrusa straujo izplatīšanos, nosūtījis vēstuli saviem trim bērniem par to, kāpēc koronavīruss joprojām ir bieds sabiedrības veselībai.

Pētnieks norāda, ka lai gan vairāku pasaules valstu iedzīvotāji cer, ka to valdības atcels ārkārtas situācijas un pārtrauks karantīnu, tas neesot tik ātri gaidāms. Mikrobiologs nepiekrīt tai sabiedrības daļai, kura uzskata, ka valstu reakcija bija pārspīlēta, nosakot dažādus ierobežojumus un aizliegumus.

"Viņi saka, ka jau pastāv vairāki koronavīrusa veidi, un tā ir patiesība, bet šis jaunākais, Covid-19, ir ļoti lipīgs un noved pie ļoti smagām slimībām, un daudziem nāves gadījumiem," norāda pētnieks. Krīze veselības nozarē joprojām pastāvot arī pēc mēneša, kad sākās jaunā koronavīrusa uzliesmojums ārpus Ķīnas.

"Tagad daudzās Eiropas valstīs jauno inficēto gadījumu skaits ir samazinājies pateicoties valstu izsludinātajiem ierobežojumiem, kas ir spēkā divas vai vairāk nedēļas. Taču, lai saprastu, ka ārkārtējo stāvokli vēl nedrīkst pārtraukt, jāpaskatās uz citiem skaitļiem: piemēram, "aktīvo" gadījumu skaitu un "smagi vai kritisko" gadījumus skaitu. Šiem cilvēkiem nepieciešama mediķu aprūpe slimnīcas un šie cipari joprojām ir ļoti augsti. Līdz ar to slimnīcas ir pārpildītas, tādēļ ierobežojumus nevajadzētu mīkstināt - ar to mēs riskētu palielināt mirušo skaitu," skaidro G. Vanhams.

Jau vēstīts, ka mirušo skaits koronavīrusa pandēmijā visā pasaulē vakara pārsniedza 50 000, un teju trīs ceturtdaļas nāves gadījumu ir Eiropā, bet vēl vairāk nekā viens miljons cilvēku inficējušies