Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaules valstis domā, vai sejas maskas nav jāvelk arī tiem, kuri nav slimi

© AFP/SCANPIX/LETA

Vairākas valstīs tiek domāts, vai pārskatīt norādījumos, kuros uzsvērts, ka sejas masku un aizsargu nēsāšana nav efektīva aizsardzība pret Covid-19 , raksta "Business Insider".

Līdz šim veselības jomas autoritātes Eiropā un ASV, kā arī Pasaules Veselības organizācija vairākkārt uzsvērušas, ka sejas masku lietošana nav nepieciešama līdz brīdim, kad parādās slimības simptomi, vai arī gadījumos, ja cilvēks strādā darba vietā, kur ir darbs ar infekcijas avotiem.

ASV Slimību profilakses un kontroles centrs norāda: "Tev nav jāvelk sejas maska, ja vien neaprūpē kādu, kurš ir slims. Turklāt jābūt noteikumam, ka šis slimais cilvēks pats nevar uzvilkt sejas masku."

Vēl februāra beigās ASV Ķirugu Asociācija mikroblogošanas vietnē twitter publicēja skaļu paziņojumu: "Beidziet pirkt sejas maskas! Tās nav efektīvs drošības līdzeklis pret inficēšanos ar koronavīrusu. "

Tiesa, šobrīd PVO, kā arī vairākas ASV un Eiropas vadošās instituācijas pārskata šo iepriekš noteikto vadlīniju.

Šobrīd Pasaules Veselības organizācijas padomnieku grupu pēta, vai koronavīruss Covid-19 gaisā var izplatīties plašāk nekā iepriekš domāts, tāpēc pieļauj iespēju, ka konkrētajā gadījumā varētu tikt mainīti arī ieteikumi par sejas masku nēsāšanu.

Laikraksts "Washington Post" vēsta, ka atsevišķos ASV štatos varētu tikt pieņemts lēmums, ka cilvēkiem publiskās vietās jāvelk sejas maskas. Tiesa, tiks lūgts, lai tās tiek gatavotas no auduma, lai neizsīktu mediķiem nepieciešamie krājumi.

Līdzīgs jautājums tiek izskatīts Vācijā. Valsts Veselības ministrijas preses pārstāvis Hanno Kautzs izteicis prognozi, ka varētu tik pieņemts lēmums, ka cilvēkiem būs jāvelk sejas maskas brīdī, kad tie dosies iepirkties.

Austrijā jau pieņemts šāds noteikums, kas nosaka, ka dodoties ārpus mājas, sejas masku nēsāšana ir obligāti nepieciešama.

Arī Izraēlas premjerministrs trešdien paziņoja, ka atrodoties ārpus telpām, cilvēkiem būtu jānēsā sejas maskas.

Arī Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā atrodams šāds ieteikums: "Veseliem cilvēkiem NAV jālieto medicīniskā maska, lai sevi pasargātu no inficēšanās ar Covid-19 infekciju izraisošo koronavīrusu. Medicīniskās maskas lietošana profilaktiskos nolūkos rada viltus ilūziju par aizsardzību no inficēšanās, kā rezultātā cilvēki nereti aizmirst par pareizas roku un respiratorās higiēnas ievērošanu."

Medicīniskā maska nepieguļ cieši sejai, kā arī tās filtrācijas pakāpe nav pietiekama. Medicīniskās maskas lietošana neizslēdz inficēšanās iespēju arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties piesārņotām virsmām, vai cieša kontakta gadījumā ar inficētu personu, kad inficēšanās var notikt caur acu gļotādu, kas var būt infekcijas slimības ieejas vārti. Tādēļ svarīgi ir atcerēties, ka jāizvairās no pieskaršanās acīm, degunam un mutei, jo vīruss no apkārtējām virsmām var nokļūt uz rokām, bet pieskaroties acīm, degunam vai mutei, persona var sevi inficēt.

Masku lietošana mazina vīrusu izplatīšanu tiem cilvēkiem, kuri jau ir slimi un kuriem jāpārvietojas sabiedriskās vietās vai jāsatiekas ar citiem cilvēkiem, t.sk. pacientiem ārstniecības iestādēs.

Individuālie aizsardzības līdzekļi, tai skaitā respiratori vai aizsargmaskas ir nepieciešamas tiem cilvēkiem (tajā skaitā arī ārstniecības personām), kuras aprūpē ar COVID-19 inficētu personu vai personu, par kuru ir pamatotas aizdomas, ka tā varētu būt inficējusies ar COVID-19, jo viņi atrodas ļoti ciešā kontaktā ar inficēto cilvēku.

Viens no efektīvākajiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, kas tiek tirgots gan medicīnas preču, gan saimniecības preču veikalos, ir respirators. Izvēloties respiratoru ir jāņem vērā, vai uz tā ir atzīme FFP3 (EN 149). Rekomendējam pārliecināties par atzīmes esamību par bioloģisko aizsardzību, kā arī ieteicams izvēlēties respiratorus ar vārstu. Ļoti svarīgi panākt, lai respirators cieši piegulētu sejai.

Ķirurģisko masku lietošanā ļoti būtiski ir pareiza maskas uzvilkšana un pareiza maskas noņemšana, nepieskaroties pašai maskai, kam seko obligāta roku mazgāšana ar ziepēm vai roku dezinfekcija pirms maskas uzvilkšanas un pēc maskas novilkšanas.

Izmantojot medicīnisko masku jāatceras, ka tā ir vienreizlietojamā maska un tā ir jāizmet atkritumu tvertnē tiklīdz tā kļūst mitra vai pēc 2 stundu lietošanas.