Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Ekonomikas izpētes institūts: Koronavīrusa krīze Eiropai izmaksās simtiem miljardu eiro

© Romāns Kokšarovs/F64

Pasākumi cīņai pret koronavīrusa izplatību novedīs pie zaudētas produktivitātes, kas Eiropas valstīm izmaksās vairākus simtus miljardus eiro, tā liecina vācu ekonomikas izpētes institūta "Ifo" aplēses.

"Mēs steidzami aicinām uzņēmumus īstenot piesardzības pasākumus, kas ļautu tiem atjaunot ražošanu, vienlaikus ierobežojot epidēmijas izplatību," norāda "Ifo" prezidents Klemenss Fūsts. "Ja ierobežojošie pasākumi ilgs vairāk nekā mēnesi, tad zaudētā produktivitāte sasniegs apmērus, kas krietni pārsniegs iepriekšējo recesiju vai dabas katastrofu izraisīto lejupslīdi, vismaz Eiropas Savienības (ES) vēsturē."

"Ifo" savos aprēķinos koncentrējusies uz Lielbritāniju, Itāliju, Spāniju, Franciju, Austriju un Šveici.

Institūts lēš, ka daļēja ekonomiskās aktivitātes apturēšana uz diviem mēnešiem Lielbritānijā radītu 193-328 miljonu eiro zaudējumus. Tas atbilst ekonomikas izaugsmes kritumam par 7,7-13 procentpunktiem gadā. Ja ekonomikas dīkstāve ieilgtu trešajā mēnesī, izmaksas pieaugtu līdz 271-480 miljardiem eiro, izaugsmi samazinot par 10,7-19 procentpunktiem.

Itālijā dīkstāve divu mēnešu garumā radītu zaudējumus 143-234 miljardu eiro apmērā, bet izaugsme samazinātos par 8-13,1 procentpunktu. Dīkstāves pagarināšana par vienu mēnesi izdevumus palielinātu par 200-342 miljardiem eiro, izaugsmei samazinoties par 11,2-19,1 procentpunktu.

Tikmēr Spānijā, kuru koronavīrusa krīze arī skārusi smagi, divus mēnešus ilga dīkstāve radītu 101-171 miljarda eiro zaudējumus un ekonomikas kritumu par 8,1-13,8 procentpunktiem. Toties ekonomiskās aktivitātes apturēšana vēl uz mēnesi izmaksas palielinātu līdz 141-250 miljardiem eiro, apcērtot izaugsmi par 11,3-20 procentpunktiem.