Ungārija un Gruzija, kurās ir salīdzinoši mazāk Covid-19 slimnieku, ievieš vispārējas karantīnas

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA

Ungārijas parlaments pirmdien apstiprinājis likumprojektu, ar kuru premjerministra Viktora Orbāna valdībai koronavīrusa pandēmijas apstākļos tiek piešķirtas ārkārtas pilnvaras.

Kā ziņots sociālajā vietnē Twitter, parlaments noteicis karantīnu bez laika ierobežojuma, nosakot striktus ierobežojumus, kuru ignorēšana paredz pat cietumsodus, piemēram, par viltus ziņu un baumu izplatīšanu var sodīt ar līdz pat piecu gadu cietumsodu, bet par karantīnas neievērošanu var nākties izciest cietumsodu līdz astoņiem gadiem. Tāpat valstī tiek apturēts parlamenta darbs un atceltas vēlēšanas.

Ungārijā ārkārtas stāvoklis tika izsludināts 11.martā, ņemot vērā ātrumu, ar kādu bija sācis izplatīties koronavīruss. Līdz šim Ungārijā apstiprināti 447 inficēšanās gadījumi, no Covid-19 miruši 15 cilvēki.

Kā vēsta ziņu aģentūra LETA, tas, ka pārvaldei uz ārkārtas pilnvaru pamata nav noteikts beigu termiņš, izsaucis opozīcijas kritiku.

Ziņo, ka arī Gruzija ieviesīs vispārēju karantīnu un naktīs noteiks komandantstundu, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību. Valsts premjerministrs Giorgijs Gaharija norāda: "Mēs izsludinām vispārēju karantīnu no otrdienas plkst.8, kuras laikā cilvēkiem būs atļauts pamest mājas tikai svarīgiem pirkumiem."

Viņš arī paziņoja, ka visā valstī no plkst.21 līdz plkst.6 tiks noteikta komandantstunda.

Citi pasākumi aizliedz vairāk nekā trīs cilvēku pulcēšanos sabiedriskās vietās un sabiedriskā transporta, izņemot taksometru, apturēšanu.

Visu lielo pilsētu ielās tiks izveidoti punkti ķermeņa temperatūras mērīšanai.

Gruzijas veselības dienesti norāda, ka slimnīcas tiek galā ar pašreizējā mēroga pandēmiju, taču brīdina par drīzu jaunu saslimšanas gadījumu eksponenciālu pieaugumu.

Līdz šim Gruzijā apstiprināti 100 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, neviens nav miris, bet 18 cilvēki izveseļojušies.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais