Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Netiekot galā ar slimības vilni, Francijas Covid-19 pacientus nogādā Vācijā, Šveicē un Luksemburgā

© AFP / Scanpix / LETA

Francija svētdien veikusi līdz šim lielāko Covid-19 pacientu evakuāciju no slimnīcām koronavīrusa smagi skartajos valsts austrumos, lai atbrīvotu vietas intensīvās aprūpes nodaļās paredzamajam smagi slimo pacientu pieplūdumam.

Divi īpaši aprīkoti ātrgaitas vilcieni pārveda 36 pacientus no Milūzas un Nansī uz slimnīcām Francijas rietumkrastā, kur Covid-19 izplatību līdz šim izdevies ierobežot.

Policistu un karavīru pavadībā desmitiem mediķu pavadīja vairākas stundas, iekārtojot pacientus vagonos.

Tikmēr Vācija svētdien nosūtīja militāro lidmašīnu uz Strasbūru, lai transportētu divus pacientus uz slimnīcu Ulmā.

Aptuveni 80 franču pacienti hospitalizēti Vācijā, Šveicē un Luksemburgā, intervijā radio atklāja Francijas Eiropas lietu ministre Amēlija de Monšalēna.

Francija aizvadītās nedēļas laikā pārvietojusi desmitiem pacientu no austrumiem uz rietumiem, cerot apsteigt krīzi, kas nākamajās divās nedēļās kļūs tikai smagāka, brīdinājis Francijas premjerministrs Eduārs Filips.

Intensīvajā aprūpē Francijā atrodas vairāk nekā 4600 cilvēku, kas saslimuši ar Covid-19, un amatpersonas bažījas, ka drīz var sākt trūkt elpināmo aparātu.

Filips nedēļas nogalē sacīja, ka valdība steidzas palielināt gultu skaitu intensīvajā aprūpē līdz 14 000. Pirms jaunā koronavīrusa uzliesmojuma Francijā bija tikai 5000 gultasvietas intensīvās aprūpes nodaļās.

Francija svētdien apstiprināja 292 nāves gadījumus ar Covid-19, līdz ar to kopējais mirušo skaits sasniedzis 2606.

Sestdien Francija paziņoja par 319 jauniem nāves gadījumiem.

Taču dati par mirušajiem apkopti tikai no slimnīcām, neiekļaujot veco ļaužu aprūpes namus un tamlīdzīgas iestādes.

Mājokļu lietu ministrija svētdien paziņoja, ka Covid-19 krīzes laikā atvēlēs 5000 gultas vietu viesnīcās bezpajumtniekiem.