Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Medijs ASV vēsta par jaunu pētījumu koronavīrusa Covid-19 ārstēšanā

© ZUMAPRESS.com/SCANPIX/LETA

Daudzviet pasaulē tiek meklēti veidi, kā iespējami efektīvi ārstēt pacientus, kuri saslimuši ar koronavīrusu Covid-19. Jaunā ziņojumā teikts, ka ārstēšanā, iespējams, varētu noderēt asins plazmas terapija, vēsta portāls "Business Insider".

Piektdien Amerikas Medicīnas Asociācijas žurnālā publicēts pētījums par pieciem kritiski slimiem Covid-19 pacientiem, kuri hospitalizēti Ķīnā. Viņiem ārstēšanas procesa laikā veikta asins plazmas pārliešana. Pēc tam pacienti dažādā laika ilgumā atveseļojušies, teikts publikācijā.

Lai gan pētījuma apjoms ir bijis ļoti neliels, nav iespējams izdarīt secinājumus, kas būtu attiecināmi uz visiem koronavīrusa Covid-19 slimniekiem. Tiesa, šonedēļ līdzīgas metodes ārstēšanas procesā, iespējams, tiks izmēģinātas arī Ņujorkā.

Pētījums Ķīnā ticis veikts laika posmā no šī gada 20.janvāra līdz 25. martam. Pacienti bijuši vecumā no 36 līdz 73 gadiem, un saņēmuši plazmas terapiju 10-22 dienas.

Trīs dienas pēc šādas terapijas uzsākšanas četriem no pieciem pētījuma dalībniekiem normalizējusies ķermeņa temperatūra. Tāpat četriem no pieciem pacientiem 12 dienu laikā izzuduši akūtie elpošanas sistēmas traucējumi.

Trīs no pieciem pacientiem pēc šāda veida ārstēšanas varējuši atstāt slimnīcu, bet diviem joprojām bijusi nepieciešama uzturēšanās slimnīcā.
Jāsaka gan, ka pagaidām ārsti visai skeptiski vērtē šāda veida pētījumu, jo piekritīsiet, ka piecu cilvēku dalība pētījumā neliecina par to, ka šāda metode efektīvi strādātu visu pacientu gadījumā.
Jau vēstīts, ka Covid-19 pandēmija prasījusi jau 25 066 cilvēku dzīvību, no kuriem lielākā daļa mirusi Eiropā, liecina ziņu aģentūras AFP apkopotie dati.

Eiropā pēc inficēšanās ar Covid-19 vīrusu miruši 17 314 cilvēki, liecina AFP apkopotā informācija līdz plkst.16.30 pēc Latvijas laika.

No visām valstīm pasaulē Covid-19 visvairāk dzīvību laupījis Itālijā, kur miruši 8165 cilvēki, Spānijā, kur miruši 4858 cilvēki, un Ķīnā, kur dzīvību zaudējuši 3292 cilvēki.

Kopš decembra pasaulē ar jauno koronavīrusu inficējušies vismaz 547 034 cilvēki.