Eksperts: NATO misijas Afganistānā izgāšanās gadījumā riskē ar ietekmes zaudēšanu

Afganistāna ir eksistenciālas nozīmes misija NATO, jo tās neizdošanās gadījumā NATO riskē ar savas ietekmes zaudēšanu un var kļūt lieka, šādu viedokli "Rīgas konferences 2010" laikā pauda Eiropas Savienības (ES), NATO un Eiropas sadarbības vecākais viceprezidents Edgars Baklijs.

Baklijs savu viedokli pauda sanāksmē par NATO misijas nākotni Afganistānā, kur diskusijas izraisīja jautājums, kas notiks, ja NATO nespēs veiksmīgi izpildīt misiju.

NATO misijas izgāšanās gadījumā riskē ar savas ietekmes un pasaules cieņas zaudēšanu, kas principā var novest arī pie NATO kā nesekmīgas un nefunkcionējošas organizācijas likvidēšanas, uzskata Baklijs.

Tomēr Baklijs piezīmēja, ka, viņaprāt, NATO jebkurā gadījumā saglabās savu statusu un netiks likvidēts, jo nebūtu jēgas likvidēt vienu organizāciju un tad izveidot otru, analogu organizāciju, bet ar nepieciešamību atjaunot visus līgumus un administrāciju.

Arī pārējie diskusijas dalībnieki pauda līdzīgas domas par NATO turpmāko pastāvēšanu, minot, ka NATO izgāšanās šajā misijā ne tikai iedragātu tās statusu pasaulē, bet arī nozīmētu nestabilas valsts rašanos Austrumos, kas novestu pie draudiem visas pasaules drošībai, nerunājot jau par pašu afgāņu likteni.

Līdz ar diskusijas par NATO misiju Afganistānā noslēgšanos beidzās arī "Rīgas konference 2010".

Noslēguma diskusijā par patlaban aktuālo tēmu - NATO misiju Afganistānā - tika apspriestas reālās iespējas misiju noslēgt, tajā pat laikā nodrošinot stabilas un patstāvīgas Afganistānas valsts funkcionēšanu.

Šajā diskusijā piedāvātie viedokļi un skatījumi norādīja uz tālāko NATO misijas attīstību, kā arī brīdināja par turpmākajiem draudiem un problēmām, ar ko saskarsies NATO.

Diskusijā piedalījās Latvijas aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS), ES, NATO un Eiropas sadarbības vecākais viceprezidents doktors Baklijs, Aizsardzības asociāciju institūta pārstāvis Pauls Čapins un RFE/RL vecākais korespondents Abubakars Siddiks.

Uz diskusiju neieradās ne ES īpašais pārstāvis Afganistānā Vigauds Ušackis, ne arī Afganistānas aizsardzības ministrs ģenerālis Abduls Rahims Vardaks. Uz konferenci neieradās arī Čehijas aizsardzības ministrs Aleksandrs Vondra, kuram Čehijā jāstrādā pie nākamā gada valsts budžeta.

Svarīgākais