Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps rosina ASV sadalīt zonās pēc Covid-19 riska pakāpes

© REUTERS/SCANPIX/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš vēlas iespējami ātrāk atcelt ierobežojumus, kas ieviesti jaunā koronavīrusa izplatības bramzēšanai, ceturtdien ierosinājis sadalīt Savienotās Valstis, pamatojoties uz riska līmeni katrā konkrētā teritorijā.

Vēstulē štatu gubernatoriem, kuru publiskojis Baltais nams, Tramps norādījis, ka uzlabotā analīžu veikšanas sistēma tagad ļauj kartēt vīrusa radīto draudu līmeni vietējā mērogā.

"Saskaņā ar šiem datos balstītajiem kritērijiem mēs ieteiksim vadlīnijas grāfistu kategorizēšanai kā augsta, vidēja un zema riska" teritorijas, norādījis prezidents.

Viņš uzsvēris, ka jaunie plāni tiks izstrādāti ciešā sadarbībā ar veselības ekspertiem.

Tramps nav atklājis, kad jaunās vadlīnijas paredzēts ieviest, taču iepriekš ļāvis noprast, ka tas varētu notikt jau jaunnedēļ, kad beidzas 15 dienas ilgais iepriekš ieteiktais sociālās distancēšanās režīms visas valsts mērogā.

Noteikt un atcelt karantīnu un citus sociālās distancēšanās pasākumus ir štatu gubernatoru pilnvarās, taču pagaidām nav skaidrs, kā tie reaģēs uz Trampa centieniem pēc iespējas ātrāk atgriezties pie normālas dzīves.

Viņu satraucis ekonomiskās aktivitātes kritums, ko izraisījuši cīņai ar Covid-19 ieviestie ierobežojumi, un tāpēc Baltā nama saimnieks šonedēļ nāca klajā ar aicinājumu pēc iespējas ātrāk atjaunot normālu tautsaimniecības funkcionēšanu.

Tomēr vēlāk viņš savu nostāju atkal mīkstināja, saduroties ar Kongresa, mediju un atsevišķu veselības ekspertu kritiku.

Ceturtdienas vēstule liecina, ka Tramps apsver elastīgāku un ierobežotāku atgriešanos pie ikdienas dzīves teritorijās, kas tiktu atzītas par zema riska zonām, nevis vispārēju un tūlītēju kursa maiņu visas valsts mērogā.