Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijas drošības policija secinājusi, ka pastiprinās aktivitātes, kuru mērķis ir vājināt valsti

© AFP/SCANPIX/LETA

Zviedrijas drošības policija "Sapo" ikgadējā ziņojumā secinājusi, ka pastiprinājušās aktivitātes, kuru mērķis ir vājināt Zviedriju, tostarp valstu organizēti kiberuzbrukumi, spiegošana, dezinformācijas kampaņas un potenciālie terorakti.

"Sapo" direktors Klāss Frībergs kā aktuālu piemēru minēja Covid-19 pandēmiju, ko ārvalstu spēki izmanto, lai mēģinātu ietekmēt sabiedrības viedokli.

Šis ir klasisks piemērs tam, kā ārvalstu spēki izmanto krīzes savu mērķu sasniegšanai, sacīja "Sapo" analītiķis Kenets Andešons, bet konkrētāku informāciju atteicās atklāt.

"Sapo" ziņojumā arī aplūkota nacionālās drošības un Zviedrijas demokrātiskās sistēmas aizsardzība. Frībergs sacīja, ka nepieciešams būt modrākiem un uzlabot kiberdrošību, lai nepieļautu, ka ārvalstu spēki piekļūst sensitīvai informācijai, sevišķi, tagad, kad Covid-19 vīrusa dēļ daudzi uzņēmumi un valdības iestādes noorganizējušas iespēju darbiniekiem strādāt no mājām.

Saskaņā ar "Sapo" rīcībā esošo informāciju aptuveni 15 valstīm ir aģenti Zviedrijā, un vislielākos draudus rada Ķīna un Krievija.

"Sapo" ziņojumā teikts, ka galēji labējie grupējumi 2019.gadā pastiprinājuši savas aktivitātes, radot labējā ekstrēmisma iedvesmotu uzbrukumu un vardarbīgu noziegumu risku.

Vienlaikus draudus joprojām rada arī vardarbīgs islāmistu ekstrēmisms, norādīja Frībergs.

Terorisma draudu līmenis Zviedrijā saglabājies trešais piecu punktu skalā.