Krauklis: Igaunijas valsts vairākkārt maina nosacījumus robežas šķērsošanai

© EPA/SCANPIX/LETA

Igaunijas valsts jau vairākas reizes ir mainījusi nosacījumus robežas šķērsošanai Latvijas iedzīvotājiem, tādēļ pašvaldība uz tiem operatīvi reaģē un sniedz aktuālo informāciju Igaunijas robežsardzei, pastāstīja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Piemēram, tagad pašvaldībai Igaunijas robežsardzei iesniegtajos iedzīvotāju sarakstos ir jānorāda, kuru robežpunktu cilvēki šķērsos. Savukārt, tiem, kuri dodas uz darbu Igaunijā, ir prasība, lai robežšķērsošanas atļauju kārto darba devēji nevis pašvaldība, problēmu loku ieskicēja Krauklis.

"Mēs cenšamies sazināties ar visiem cilvēkiem, bet ne vienmēr tas operatīvi izdodas. Gadās, ka kāds nevar nokļūt darbā Igaunijā, kāds savukārt netiek mājās no darba Igaunijā. Katram šādam gadījumam meklējam individuālu risinājumu," sacīja Krauklis.

Lai nodrošinātu iespēju iedzīvotājiem pašizolēties, Valkas novada pašvaldība ir vienojusies par iespēju izmantot basketbola kluba dzīvokļus, kas patlaban stāv tukši. Dzīvokļi ir dezinficēti un vajadzības gadījumā tajos cilvēki var uzturēties, sacīja Krauklis.

Gadījumā, ja vajadzēs vairāk telpu, tad esot sagatavota cilvēku uzņemšanai arī skolas dienesta viesnīca. "Mēs pašvaldībā esam gatavi rast risinājumu ārkārtējā situācijā triju minūšu laikā," sacīja pašvaldības vadītājs.

Viņš pauda satraukumu, ka Covid-19 izplatības mazināšanai ierobežojošos nosacījumus vismazāk ievēro riska grupas cilvēki jeb seniori, drūzmējoties veikalā un neievērojot noteikto distanci. "Šodien es ar īpašu video vērsīšos pie iedzīvotājiem, lai skaidrotu ierobežojumu ievērošanas svarīgumu," sacīja Krauklis.

Runājot par pašizolācijas prasību ierobežošanu, Krauklis norādīja, ka ir gan pozitīvi, gan negatīvi piemēri. Vakar par trijiem ierobežojumu pārkāpumiem informēta policija.

Valkā dežūrrežīmā darbojas abi bērnudārzi, bet grupiņās ir ne vairāk par sešiem, septiņiem bērniem. "Mēs esam aicinājuši vecākus censties nodrošināt pašiem bērnu pieskatīšanu un nevest viņus uz bērnudārzu," sacīja Krauklis.

Kā vēstīts, pagājušajā diennaktī koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 apstiprināta vēl 15 cilvēkiem, tādējādi kopumā saslimušo skaits sasniedzis 86.

Aizvadītājā diennaktī veikti 533 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, savukārt līdz šim Latvijā kopumā veikti 2 677 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19.

Jau ziņots, ka no piektdienas līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma, ka 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.