Latvieši "iestrēguši" uz Vācijas-Polijas robežas milzīgā rindā; situācija tiekot risināta

© imago images/photothek/Scanpix/LETA

Pirmdien vairāki Latvijas valstspiederīgie, gan poļi un lietuvieši ar Covid-19 saistīto ceļošanas ierobežojumu dēļ ir "iesprūduši" pie slēgtās Vācijas-Polijas robežas, taču Ārlietu ministrijā informē, ka atrasts risinājums viņu atgādāšanai mājās.

Kāds aculiecinieks pirmdienas vakarā socialajā tīklā Facebook publicēja video, kurā, pēc viņa teiktā, redzams, ka uz Polijas-Vācijas robežas pirmdienas vakarā bija izveidojies 30 kilometru garš sastrēgums.

Viņš esot dzirdējis par aptuveni 600 lietuviešiem un tik pat daudz poļu, arī simtiem smago automašīnu, kas stāv rindā, lai tiktu pāri robežai.

Aculiecinieks skaidro, ka ir izveidojies sava veida protests un poļu un vācu protestētāji nelaiž mašīnas pāri tiltam, bet prasība ir vienkārša - palaist mašīnu kollonu uz Baltijas valstīm.

Tajā pašā laikā atbildīgās institūcijas turpina risināt radušos situāciju. Kļuvis zināms, ka šodien no rīta Vācijā esošie Latvijas valstspiederīgie varēja šķērsot Poliju ar vilcienu no Frankfurtes pie Oderas uz Viļņu.

Savukārt ceļotājiem, kuri uz Vācijas-Polijas robežas "iesprūduši" ar savām automašīnām, būs iespēja, iepriekš reģistrējoties, ar prāmi nokļūt no Zasnicas Vācijā uz Klaipēdu Lietuvā. Uz pirmo šādu prāmja reisu ceļotājiem, kuri iepriekš piereģistrējušies, ar automašīnām būs jāierodas Zasnicā šodien plkst.11. ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris Latvijas Televīzijai pirmdienas vakarā norādīja, ka šajā prāmī visas vietas jau ir rezervētas.

Vēl viena iespēja atgriezties mājās no Vācijas Latvijas valstspiederīgajiem būs šovakar plkst.23.59 ar "Stena Line" prāmi Trāveminde-Liepāja. Kā liecina informācija "Stenaline.lv" mājaslapā, šodienas reisā brīvu vietu vairs nav, bet tādas ir reisos 23.martā plkst.10 un 24.martā plkst.23.59. Uz prāmja varēs uzbraukt arī ar vieglo automašīnu. Biļetes šiem prāmju reisiem nopērkamas interneta mājaslapā "Stenaline.lv".

Par iespēju mājās atgriezties ar prāmi sociālajā tīklā Facebook informēja arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"Tikko ar Satiksmes ministrijas kolēģu atbalstu un iesaisti, papildus iespēja tiem, kas dodas mājup un netiek pāri Polijai," rakstīja Rinkēvičs.

Jaunākā informācija liecina, ka šodien uz Ārlietu ministriju sarunai par situāciju, kas koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības dēļ radusies Eiropā, uzaicināta Polijas vēstniece Monika Mihališina.

Rinkēvičs sociālajā medija "Facebook" informēja, ka saistībā ar problēmām uz Vācijas-Polijas robežas ar Latvijas valstspiederīgajiem šodien uz Ārlietu ministriju ir uzaicināta Polijas vēstniece.

"Diemžēl šobrīd nav izdevies rast efektīvu risinājumu, neraugoties uz pūlēm," skaidroja politiķis, piebilstot, ka tiek turpināts strādāt.

Kā ziņots, ārvalstīs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem līdz 17.martam bija jācenšas pašiem rast iespēju atgriezties mājās, bet, ja tas neizdodas, obligāti jāreģistrējas Konsulārajā reģistrā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ministrija strādā kopā ar Igauniju un Lietuvu, lai rastu risinājumu Polijas šķērsošanai tranzītā. Rinkēvičs atzina, ka uz Vācijas un Polijas robežas atrodas diezgan daudz ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas un Lietuvas valstspiederīgo - gan autobusi, gan automašīnas. "Visu dienu esam strādājuši un ceram, ka mums izdosies izveidot iespēju šiem cilvēkiem strauji, neaizkavējoties, šķērsot Poliju. Polijas varasiestādes šo mūsu lūgumu izskata," informēja ministrs.

Līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.