Kanāda slēdz robežas ārvalstniekiem, izņemot amerikāņiem; Francijā liek uzturēties mājās

© The Canadian Press/PA Images/Scanpix/LETA

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo pirmdien paziņoja, ka Kanāda slēdz savas robežas ārzemju ceļotājiem, bet ne amerikāņiem, lai apturētu jaunā koronavīrusa izplatību.

"Visiem kanādiešiem pēc iespējas ir jāpaliek mājās," pavēstīja Trudo pie savas rezidences, kur viņš atrodas paškarantīnā sakarā ar pozitīvām Covid-19 analīzēm viņa sievai.

"Mēs liegsim iebraukt Kanādā cilvēkiem, kas nav Kanādas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji," norādīja Trudo.

Pēc viņa teiktā, amerikāņiem būs atļauts šķērsot robežu sakarā ar "mūsu abu ekonomiku augsto integrācijas līmeni un mūsu koordināciju".

Tāpat aviokompānijām nebūs ļauts uzņemt lidmašīnās pasažierus ar gripai līdzīgiem simptomiem un visi ielidojošie starptautiskie reisi tiks novirzīti uz četrām Kanādas lidostām Monreālā, Toronto, Kalgari un Vankūverā.

Šie pasākumi stāsies spēkā 18.marta pusdienlaikā.

Līdz pirmdienai Kanādā apstiprināti 324 inficēšanās gadījumi ar Covid-19 un viens nāves gadījums.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien paziņoja, ka koronavīrusa izplatības ierobežošanai pilsoņiem būs no otrdienas pusdienlaika jāpaliek savās mājās un tās varēs pamest tikai svarīgu iemeslu dēļ.

Pēc viņa teiktā, ierobežojumi pamest mājas būs spēkā vismaz 15 dienas un "katrs šo noteikumu pārkāpums tiks sodīts". Mājas drīkstēs pamest tikai nepieciešamības gadījumā, piemēram, lai dotos uz darbu vai veikalu.

"Es jums šovakar ar lielu nopietnību saku, ieklausieties veselības aprūpes darbiniekos, kuri saka: ja jūs vēlaties mums palīdzēt, jums jāpaliek mājās un jāizvairās no kontaktiem," paziņoja Makrons.

Viņš arī kritizēja cilvēkus, kas svētdien pēc bāru un restorānu slēgšanas pārpildījuši tirgus un parkus.

"Jūs ne tikai neaizsargājat sevi, un nesenā notikumu attīstība ir parādījusi, ka neviens nav drošībā, pat ne jaunie, bet jūs neaizsargājat arī citus," paziņoja Makrons.

Pēc viņa teiktā, valdība nolēmusi ieviest stingrus ierobežojumus tāpēc, ka cilvēki nav ievērojuši agrākos ierobežojumus un "mēs atrodamies karā".

Markons pavēstīja, ka tiek apturētas visas pašreizējās reformas, ieskaitot viņa pretrunīgi vērtēto pensiju reformu.

Makrons arī atcēlis pašvaldību vēlēšanu otro kārtu, kas bija paredzēta 22.martā. Svētdien notikušajā pirmajā kārtā iecirkņos ieradās tikai apmēram 45% balsstiesīgo, kas ir Francijai neraksturīgi zems aktivitātes līmenis.

Francija pusnaktī no sestdienas uz svētdienu slēdza visas "nesvarīgās" sabiedriskās vietas, ieskaitot kafejnīcas, restorānus, kinoteātrus un diskotēkas.

Slēgti arī veikali, izņemot lielveikalus un aptiekas.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais