ASV brīdina Irāku - tā necietīs uzbrukumus amerikāņiem

© AFP/SCANPIX/LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien brīdināja Irāku, ka ASV veiks atmaksu, kā uzskatīs par nepieciešamu, reaģējot uz atkārtotiem uzbrukumiem amerikāņiem, ar šādu brīdinājumu nākot klajā pēc raķešu triecienu virknes militārai bāzei Irākā.

Pompeo svētdien telefonsarunas gaitā sacījis Irākas premjerministram Adelam Abdelmahdi, ka ASV "necietīs uzbrukumus un draudus amerikāņu dzīvībām" un ka Irākas valdībai ir "jāsargā koalīcijas personāls" no džihādistu uzbrukumiem, teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

Irākā uz ziemeļiem no Bagdādes sestdien pieredzēts vēl viens uzbrukums bāzei, kurā izvietoti ārvalstu karavīri, pavēstīja avoti irākiešu un ASV drošības struktūrās. Ievainoti trīs ASV vadītās koalīcijas locekļi.

11.martā līdzīgā uzbrukumā Tadži gaisa spēku bāzei tika nogalinātas trīs amerikāņu un britu militārpersonas.

Uz to ASV piektdien atbildēja ar uzlidojumu Irākas paramilitārā grupējuma "Tautas mobilizācijas spēki" izmantotai ieroču noliktavai.

Spriedze reģionā pieauga 3.janvārī, kad ASV triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas "Tautas mobilizācijas spēku" vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma.

Atbildot uz Soleimani nogalināšanu, Irāna 8.janvārī uz divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, raidīja 22 raķetes.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais