Čīliešu kalnračiem jauna cerība tikt ārā no raktuvēm

© Scanpix

Vakar pie šahtas Čīles ziemeļos, kur jau kopš 5. augusta ieslodzīti 33 kalnrači, sākušas ierasties kravas automašīnas ar tehniku, kas nepieciešama, lai uzsāktu realizēt vēl vienu iecerēto glābšanas plānu.

Varasiestādes to nodēvējušas par C plānu, un saskaņā ar to kalnraču glābšana varētu prasīt divus mēnešus. Viens no glābšanas darbu vadītājiem Renē Agilars sarunā ar AFP norādījis, ka plāns paredz uzstādīt pamatni urbšanas darbiem, kas būs futbola laukuma lielumā un tiks sagatavota ne ātrāk kā līdz 18. septembrim, kad Čīlē atzīmē Neatkarības dienu. R. Agilars norādījis, ka paralēli tiek realizēti arī pirmie divi plāni, saskaņā ar kuriem glābšanas operācija prasīs vismaz trīs, bet, iespējams, pat četrus mēnešus. "Mēs nezinām, kurš no šiem plāniem izrādīsies veiksmīgāks, tādēļ izmēģinām visu, kas vien iespējams," atklāti atzinis R. Agilars. Viņš piebildis, ka vairāk nekā 700 metru zem zemes esošie kalnrači, kuri dzirdējuši urbšanas iekārtu radīto troksni, tagad noskaņoti mazliet optimistiskāk. "Viņi ir priecīgi, jo jūt, ka glābšanas darbos novērojams progress. Pamatojoties uz urbšanas skaņu, viņi paši aplēsuši, ka urbji atrodas aptuveni 100 metru no zemes virspuses. Kalnraču ausis jau neapmānīsi..." uzsvēris R. Agilars.

BBC vēsta, ka amerikāņu speciālisti no NASA devuši kalnračiem vairākus padomus, kā uzlabot psiholoģisko stāvokli – cita starpā viņiem ierosināts izveidot savu pazemes sabiedrību un pārāk daudz nekontaktēties ar tuviniekiem.

Otrdien pa ventilācijas šahtu kalnračiem ticis nolaists neliels televizors ar optisko kabeli un viņiem izdevies noskatīties Čīles un Ukrainas futbola izlašu spēles tiešraidi. Tautieši gan nav iepriecinājuši ieslodzītos, zaudējot ar 1:2.

Neliels satraukums valda mediķu vidū – vienam no pazemē esošajiem nācies sniegt konsultācijas, kā remdēt zobu sāpes, citam kalnracim esot problēmas ar pārāk augstu asinsspiedienu, turklāt lielā karstuma un mitruma dēļ gandrīz visiem ir novērojami ādas iekaisumi un infekcijas, vēsta AP. Otrdien viņiem nosūtīts ievērojams daudzums antibiotiku un dažādu ziežu, kā arī instrukcijas, kā šos medikamentus lietot. Tāpat ārsti cenšas sastādīt šādiem apstākļiem piemērotāko ēdienkarti, ņemot vērā arī to, ka jaunākajam no pazemē esošajiem kalnračiem ir tikai 19 gadu, bet vecākais ir 63 gadus vecs.

Svarīgākais