Kadafi teltij nav vietas Savienotajās Valstīs

Lībijas līderim Muammaram Kadāfī, kas ieradies uz ANO Ģenerālās Asamblejas sesijas atklāšanu, radušās negaidītas problēmas ar apmešanos. Uzsliet beduīna telti, ko M. Kadafi parasti vadā līdzi, viņam liegušas varas iestādes gan Ņujorkā, gan Inglvudā, gan arī Bedfordā.

Vismaz viena viesnīca atteikusi M. Kadāfī un viņa svītai rezervāciju, un, spriežot pēc visa, Lībijas līderim būs jāmitinās Lībijas diplomātiskajā pārstāvniecībā – biroju ēkā, kas nav piemērota šādām vizītēm.

Vēlu otrdienas vakarā Ņujorkas štata Bedfordas pilsētiņas varas iestādes apturēja M. Kadāfī telts celtniecību kādā nekustamo īpašumu magnātam Donaldam Trampam piederošā zemes gabalā, vēsta Reuters. Municipalitātes jurists Džoels Sakss paziņojis, ka šādu būvju uzsliešanai nepieciešami zināmi saskaņojumi un atļaujas un ka tas neesot "tik vienkārši, kā uzbūvēt kāzu telti".

Telts Bedfordā aptuveni 50 kilometru uz ziemeļiem no Ņujorkas centra jau bijusi daļēji uzslieta un meistari jau sākuši uzstādīt satelītantenas, kad objektā ieradušies būvinspektori un pieprasījuši darbus apturēt. Strādnieki nav sapratuši angļu valodu, tāpēc attiecīgs dokuments nosūtīts zemes gabala īpašniekam. Interesanti, ka par Lībijas līdera aktivitātēm Bedfrodas varas iestādes uzzinājušas no ASV drošības dienesta. D. Tramps sarunā ar Reuters paziņojis, ka zemesgabals uz laiku izīrēts viņa partneriem no Tuvajiem Austrumiem, un sacījis, ka viņam neesot zināms, vai šiem cilvēkiem ir kāds sakars ar M. Kadāfī.

Jāpiebilst, ka Lībijas līderis, kurš 2001. gada nogalē atteicās no masu iznīcināšanas ieročiem, atkal kļuvis ļoti nepopulārs ASV – pēc tam, kad viņam izdevās panākt, ka no apcietinājuma Skotijā tika atbrīvots par kompānijas PanAm lidmašīnas spridzināšanu notiesātais Abdelbasits el Megrāhī. Turklāt cilvēku, kurš tika vainots vairāk nekā 200 amerikāņu pilsoņu nāvē, Lībijā sagaidīja kā varoni. "Es nedomāju, ka šīs pilsētas iedzīvotāji justos ērti, dzīvojot līdzās viņam, vismaz es noteikti ne. Viņš ir slepkavojis amerikāņus," sarunā ar Reuters sacījis Bedfordas rabīns Ariks Volfs, kurš uzskata, ka tieši M. Kadāfī vainojams šajā terora aktā.

M. Kadāfī sākotnēji gribējis uzsliet telti Lībijas vēstniecības īpašumā Ņūdžersijā, tomēr varas iestādes nav atļāvušas. Arī iecere novietot telti Centrālparkā Manhatanā tikusi noraidīta. Independent vēsta, ka M. Kadāfī un viņa svītai tikuši rezervēti trīs greznās viesnīcas Pierre stāvi, taču pagājušonedēļ viesnīcas menedžments rezervāciju anulējis, paziņojot, ka citi Pierre klienti nevēlas dzīvot vienā ēkā ar tik odiozu personu. Ar starpnieku palīdzību Lībijas amatpersonas mēģinājušas noīrēt sešstāvu savrupnamu, taču arī šajā gadījumā viņus gaidījusi vilšanās, jo izīrētāji pamanījuši uz iesnieguma veidlapas Lībijas vēstniecības elektroniskā pasta adresi. Tātad M. Kadāfī, visticamāk, nakšņos nelielajā Lībijas pārstāvniecības ēkā Ņujorkā, kas tik augsta ranga viesu uzņemšanai nepavisam nav piemērota.

Svarīgākais