Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Islande veiks testus tūkstošiem iedzīvotāju

© AP/SCANPIX/LETA

Lai noteiktu, cik plaši valstī ir izplatījusies koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19, Islande pārbaudīs tūkstošiem iedzīvotāju, arī tos, kuriem nav slimībai raksturīgo simptomu, otrdien paziņojis uzņēmums, kas veiks pārbaudes.

Islandē kopš 28.februāra apstiprināti 76 inficēšanās gadījumi. Neviens cilvēks pēc saslimšanas ar Covid-19 nav miris.

Taču varasiestādes pagājušajā nedēļā izsludināja ārkārtas stāvokli pēc tam, kad Islandē tika apstiprināti divi Covid-19 pārnešanas gadījumi.

Uzņēmums "Decode genetics", kurš piedāvājis savu palīdzību valdībai, informēja, ka veiks pārbaudes tūkstošiem islandiešu, arī cilvēkiem bez Covid-19 raksturīgajiem simptomiem.

Pārbaudīti tiks vismaz 5000 cilvēku jeb 1,4% no valsts iedzīvotājiem. Atkarībā no rezultātiem nākotnē, iespējams, tiks veiktas vēl plašākas pārbaudes, informēja uzņēmums.

Pārbaužu mērķis ir palīdzēt varasiestādēm noteikt, vai nepieciešams ieviest karantīnu, aizliegt masu pasākumus un noteikt citus ierobežojumus.

Pirms "Decode genetics" iesaistīšanās Islandes valdība paraugu analizēšanā paļāvās uz Islandes Nacionālās universitātes slimnīcu, taču tās iespējas ir ierobežotas.