Polijā uz robežas ieviesta sanitārā kontrole

© EPA/SCANPIX/LETA

Saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 Polijā uz robežas ieviesta sanitārā kontrole, informēja Ārlietu ministrijā.

Sanitārā kontrole notiek īpaši uz valsts robežas ar Krieviju, Baltkrieviju un Ukrainu, kā arī uz robežas ar Vāciju un Čehiju.

Polijā sanitārā kontrole ir ieviesta lidostās, ostās, uz dzelzceļa, kā arī sauszemes robežas. Personām, kuras ieceļo Polijā, tiek mērīta temperatūra, kā arī tiek lūgts aizpildīt anketas. Tāpat no otrdienas Polijā atcelti visi masu pasākumi, norādīja ministrijā.

Ministrijā vērsa uzmanību, ka personām, kas atgriezušās Latvijā no Covid-19 skartajiem reģioniem, vai bijušas kontaktā ar inficētu personu, un ir novērojušas tādus simptomus kā drudzis, klepus, muskuļu sāpes, bezspēks, elpas trūkums, nekavējoties jāzvana 113.

Savukārt tiem, kas no šiem reģioniem atgriezušies Policijā, vai bijuši kontaktā ar inficētu personu, un novēro tādus simptomus kā drudzis, klepus, muskuļu sāpes, bezspēks, elpas trūkums, nekavējoties jāziņo telefoniski sanitāri epidemioloģiskajam dienestam, vai arī jāvēršas slimnīcu infektoloģijas-observācijas nodaļās.

LETA jau ziņoja, ka līdz otrdienas rītam Polijā tikuši apstiprināti 18 Covid-19 gadījumi, sacīja veselības ministrs Lukašs Šumovskis.

4.martā Polijā tika apstiprināts pirmais saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19. Pēc Polijas veselības ministra teiktā, pacients nesen apmeklējis Vāciju. Pacienta ģimenei un cilvēkiem, kas ar viņu kontaktējušies, tika noteikta karantīna.

Tikmēr Latvijā līdz šim apstiprināti astoņi saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, no tiem pēdējie pieci ir vienas grupas tūristi, kuri inficējušies Itālijā. Līdz šim visiem Latvijā reģistrētajiem Covid-19 pacientiem slimība norit vieglā formā.

Latvijā īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no infekcijas skartajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums -, ir jāzvana uz 113. Pie personām ieradīsies ārstniecības personas, kas paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei vai arī nogādās pacientu tuvākajā slimnīcā, kur tiks noņemti analīžu paraugi. Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, personu nogādās stacionārā.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais