ANO neaizsargā Kongo iedzīvotājus

ANO miera spēkiem Kongo Demokrātiskajā Republikā jāuzņemas vismaz daļēja atbildība par vairāk nekā 500 izvarošanas gadījumiem, kas šovasar notikuši šajā valstī – ANO Drošības padomes sēdē, atzinis ģenerālsekretāra Bana Gimuna vietnieks Atuls Khare.

Kaujinieki uzbrukuši ciematiem, kas atrodas tikai 30 kilometru attālumā no miera spēku (MONUSCO) bāzes, un par uzbrucēju upuriem kļuvušas gan sievietes, gan pusaudži, vēsta AP. "Galvenā atbildība par civiliedzīvotāju aizsardzību gulstas uz valsti, tās armiju un policijas spēkiem, taču arī mēs neesam bez vainas. Mēs neesam rīkojušies pietiekami adekvāti, un tas beidzies ar nepieņemamu vardarbību sabiedrībā," atzinis ANO līdera vietnieks. Viņš paziņojis, ka 1. septembrī uzsākta ANO spēku un Kongo armijas un policijas kopīga operācija, kuras laikā izdevies apcietināt vairāk nekā 30 kaujinieku.

Gan A. Khare, gan ANO īpašā sūtne Margota Valstrēma izteikuši aizdomas, ka izvarošanās un vardarbībā vainojams ruandiešu grupējums FDLR. BBC vēsta, ka Kongo Demokrātiskās Republikas valdības pārstāvis Lamerts Mende aicinājis ANO miera spēkus aktīvāk atbalstīt armiju un iesaistīties cīņās ar nemierniekiem. "Viņiem ir jāķeras pie netīrā darba darīšanas un jādodas uz frontes līniju," sacījis L. Mende, netieši apsūdzot ANO karavīrus bezdarbībā.