Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Centrāleiropas valstu premjerministri uzteic Grieķijas centienus apturēt migrantus

© EPA/Scanpix/LETA

Četru Centrāleiropas valstu premjerministri trešdien atzinīgi novērtējuši Grieķijas centienus nobloķēt migrantu plūsmu uz Eiropu pēc Turcijas lēmuma atvērt savu rietumu robežu.

Kopš Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdons pagājušajā nedēļā paziņoja, ka migrantiem, kas vēlas doties uz Eiropu, tiks atļauts šķērsot robežu, pie Turcijas robežas ar Grieķiju sapulcējušies tūkstošiem migrantu.

Migrantu pieplūdums ir raisījis asociācijas ar 2015.gadu, ka Eiropā ieplūda miljoniem bēgļu un nelegālo migrantu, no kuriem daudzi bija no pilsoņkara plosītās Sīrijas.

"Grieķija patiešām ir aktīva, tā ir apturējusi nelegālo imigrāciju, un mēs novērtējam centienus aizsargāt ES ārējo robežu," žurnālistiem Prāgā sacīja Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs.

"Situācija uz ES robežas ir patiešām nopietna, un mēs vēlamies darīt visu, ko spējam, lai novērstu 2015.gada situācijas atkārtošanos," norādīja Babišs, piebilstot, ka Višegrādas četrinieka (V4) valstis Čehija, Polija, Slovākija un Ungārija ir "gatavas sūtīt palīdzību" Grieķijai. Čehija pašreiz ir V4 prezidējošā valsts.

Migrantu pieplūdums 2015.gadā noveda pie tā, ka ES apsvēra migrantu sadali pa dalībvalstīm, taču šis plāns cieta neveiksmi pēc tam, kad pret to iestājās V4 valstis.

Atsakoties uzņemt migrantus musulmaņus, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns šodien apgalvoja, ka 130 000 migrantu jau atrodas uz ziemeļiem un rietumiem no Grieķijas un Turcijas robežas un dodas Eiropas virzienā.

"Tādēļ ar Grieķijas-Turcijas robežas aizsardzību vien nebūs gana, mums kaut kas jādara ar tiem 130 000 cilvēku, kas (..) dodas uz ziemeļiem. Grieķi jau tos ir izlaiduši cauri," sacīja Orbāns. Ungārija 2015.gadā uzcēla žogu uz savas dienvidu robežas, lai apturētu migrantu plūsmu.

"Šī masa ir jāaptur tik tālu uz dienvidiem, cik iespējams, un, ja tas neizdodas, tad, protams, līdzīgi kā 2015.gadā, kā pēdējā iespēja, ungāri apturēs viņus uz Serbijas-Ungārijas robežas," paziņoja Orbāns.

Slovākijas premjerministrs Pēters Pelegrīni pavēstīja, ka Slovākija ir gatava sūtīt "policistus un tehnoloģijas" uz Ungāriju, ja tas būs nepieciešams.

Četru valstu premjerministri arī vienojās, ka saskaņos soļus cīņā pret jaunā koronavīrusa izplatību.