Laiena pateicas Grieķijai par migrantu atvairīšanu, kuri tur centās iekļūt no Turcijas

© AP / Scanpix / LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien pateicās Grieķijai par to, ka tā atvairījusi migrantus, kas mēģinājuši iekļūt valstī no Turcijas, cildinot Grieķiju, ka tā pēdējās dienās bijusi Eiropas "vairogs".

"Tie, kas vēlas pārbaudīt Eiropas vienotību, būs vīlušies," apmeklējot Grieķijas-Turcijas pierobežas zonu kopā ar Grieķijas un Eiropas Savienības (ES) amatpersonām, sacīja EK prezidente. "Mēs būsim saliedēti."

ES robežapsardzības aģentūra "Frontex" gatavojas izvietot vēl vienu jūras kuģi, sešus krasta patruļkuģus, divus helikopterus, vienu lidmašīnu, trīs automašīnas un papildu 100 robežsargus, sacīja Leiena.

Grieķija papildu finanšu palīdzībā var saņemt līdz 700 miljoniem eiro, viņa piebilda.

"Turcija nav ienaidnieks, un cilvēki nav līdzeklis mērķu sasniegšanai," uzsvēra EK prezidente, piebilstot, ka viņa "jūt līdzi migrantiem, kas ar viltus solījumiem ievilināti šajā bezcerīgajā situācijā".

Kā ziņots, ceturtdien Turcija pavēstīja, ka vairs neliks šķēršļus migrantiem, kas vēlas doties uz Eiropu, un pēc šī paziņojuma robežas virzienā sākās masveidīga nelegālo imigrantu plūsma. Starp tiem, kas šobrīd drūzmējas pie Grieķijas robežas vairums, šķiet, ir afgāņi, taču viņu vidū ir arī daudzu citu valstu pilsoņi, arī irāņi, irākieši, bangladešieši un sīrieši.

Daļa nelegālo imigrantu mēģina sasniegt arī Grieķijai piederošās salas Egejas jūrā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans paziņojis, ka pēc karadarbības eskalācijas Sīrijas Idlibas provincē Turcijai, kas jau uzņēmusi aptuveni 3,6 miljonus sīriešu bēgļu, neizbēgami draud jauns bēgļu vilnis, ar kuru Ankara vairs nespēj tikt galā. Tāpēc tā bijusi spiesta atvērt bēgļiem robežu ar ES, kas neturot savus solījumus un nesniedzot Turcijai pietiekamu atbalstu bēgļu uzturēšanai.

Pirmdienas vakarā Grieķijas varasiestādes paziņoja, ka kopš sestdienas rīta novērsti vairāk nekā 24 000 mēģinājumi nelegāli šķērsot zemes robežu ar Turciju. 183 cilvēki ir aizturēti, taču starp viņiem ir ļoti maz sīriešu.

Svarīgākais