Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Tā dēvētajā Lielajā otrdienā 14 štatos notiek ASV demokrātu priekšvēlēšanas

© AFP/SCANPIX/LETA

ASV šodien, tā dēvētajā Lielajā otrdienā, 14 štatos notiek demokrātu priekšvēlēšanas, kurās tiks sadalīta aptuveni trešdaļa Demokrātu Nacionālajā konventa delegātu, kam jūlijā būs jāizraugās partijas kandidāts, kuram vēlēšanās 3.novembrī būs jāstājas pretī pašreizējam ASV prezidentam republikānim Donaldam Trampam.

Priekšvēlēšanās galvenā cīņa norisināsies starp galēji kreiso senatoru Bērniju Sandersu, bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu.

Pirmdien no priekšvēlēšanu cīņas izstājās bijušais Indiānas štata Sautbendas pilsētas mērs Pīts Būtidžedžs un senatore Eimija Klobušāra, kuri sacentās ar Baidenu par mēreni noskaņoto vēlētāju balsīm.

Neilgi pēc savu kampaņu pārtraukšanas viņi abi izteica atbalstu Baidenam, kurš tagad izvirzījies līdera pozīcijās centrisko spēku vidū.

Sanderss, kuram ir daudz atbalstītāju gados jaunu amerikāņu un latīņamerikāņu vidū, izvirzījies vadībā Kalifornijā, kas ir viena no delegātiem bagātākajām pavalstīm.

"Es aicinu jūs ne tikai nākt un balsot, bet vest līdzi arī savus draugus, savus kaimiņus, savus vecākus, savus bērnus, savus kolēģus," pirmdien mītiņā Jūtas štatā sacīja Sanderss, kurš priekšvēlēšanās izvirzījies līdera pozīcijās.

Sandersa spēcīgās pozīcijas radījušas satraukumu mēreni noskaņoto demokrātu vidū, kuri uzskata, ka viņš ir pārāk kreisi noskaņots, lai spētu prezidenta vēlēšanās sakaut Trampu.

Baidena pirmā priekšvēlēšanu uzvara sestdien Dienvidkarolīnā deva viņa kampaņai tik ļoti nepieciešamo stimulu.

"Tikai pirms pāris dienām prese un eksperti pasludināja šo kampaņu par mirušu, bet Dienvidkarolīnai par to bija kas sakāms," mītiņā Dalasā sacīja Baidens. "Un rīt Teksasa un Minesota un pārējie Lielās otrdienas štati - tiem būs daudz, ko sacīt par to," viņš piebilda.

Šajās priekšvēlēšanās pirmo reizi piedalīsies arī bijušais Ņujorkas mērs miljardieris Maikls Blumbergs, kurš iztērējis simtiem miljonu dolāru savai kampaņai.

Cīņu vēl turpina arī kreiso radikāļu jeb tā dēvēto progresīvo pretendente senatore Elizabete Vorena.

Tikmēr ASV valsts iestādes kopīgā paziņojum pirmdien brīdinājušas par iespējamo ārvalstu iejaukšanos vēlēšanās.

"Amerikāņiem arī jāatceras, ka ārvalstu spēlētāji turpina censties ietekmēt sabiedrības viedokli un vēlētāju uztveri," teikts paziņojumā. "Labi informēta un modra republika ir labākā aizsardzība pret dezinformāciju."