NATO: Atbildību par drošības uzturēšanu afgāņu spēkiem sāks nodot 2011.gadā

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens otrdien pauda cerību, ka atbildību par drošības uzturēšanu afgāņu spēkiem varēs sākt nodot nākamajā gadā.

Augstā amatpersona arī cer, ka novembrī Lisabonā gaidāmajā samitā alianse atklās plānus pakāpeniskai atbildības nodošanai vietējiem spēkiem no 2011.gada.

Šāds misijas attīstības scenārijs sakristu ar ASV prezidenta Baraka Obamas plānu sākt amerikāņu spēku izvešanu 2011.gada jūlijā.

"Es ceru, ka līdz novembrim mēs varēsim nākt klajā ar paziņojumiem, kad sāksies [atbildības] nodošana, vismaz lielos vilcienos," atzina augstā amatpersona, kas ieradusies vizītē Vašingtonā. "Es ticu, ka prezidenta [nospraustais] termiņš 2011.gada jūlijā, tā sakot, gludi iederas šajā koncepcijā."

Tomēr Rasmusens atteicās izteikt prognozes par precīzāku kontroles nodošanas grafiku vai arī par to, kurās karā izpostītās valsts provincēs vai reģionos tas varētu notikt vispirms.

Aizvien pieaugot Afganistānā kritušo karavīru skaitam, mazinās sabiedrības atbalsts šai misijai abās Atlantijas okeāna pusēs, tādēļ gan ASV, gan Eiropas valstu līderi aktīvi meklē iespējas sākt spēku izvešanu.

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs brīdinājis - ja arī atbildības nodošana vietējiem spēkiem noritēs, kā plānots, tuvākajā laikā nav cerību uz nozīmīgu ārvalstu karavīru izvešanu.

Izvērtējot iespējas kontroles nodošanai, tiks ņemta vērā ne vien drošības situācija, bet arī Afganistānas valdības spēja nodrošināt pilsoņiem sabiedriskos pakalpojumus, skaidroja amatpersona.

"Mēs pašlaik izvērtējam" atbildības nodošanas kritērijus, viņš sacīja, brīdinot, ka šāds solis būs neatgriezenisks, jo vadošās lomas atkārtota uzņemšanās pēc kontroles nodošanas būtu "katastrofa".

Svarīgākais