Francijā protestē pret pensiju reformu

Saskaņā ar Francijas lielāko arodbiedrību aplēsēm, aptuveni divi miljoni cilvēku visā valstī vakar izgājuši protesta demonstrācijās pret valdības ieplānoto pensiju sistēmas reformu un pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Streika dēļ faktiski bija paralizēta transporta satiksme.

Francijas arodbiedrības 24 stundu streiku, kurā piedalās sabiedriskā transporta, banku, gaisa satiksmes kontroles dienesta un pasta darbinieki, rīko dienā, kad parlamentā tiek iesniegts valdības sagatavotais likumprojekts par grozījumiem pensiju sistēmā, vēsta BBC. Līdz šim frančiem – gan vīriešiem, gan sievietēm – bija iespējams pensionēties, sasniedzot 60 gadu vecumu, tiesa, ar noteikumu, ka viņi vismaz 40,5 gadus veikuši iemaksas pensiju fondā. Pilnu pensiju bija iespējams saņemt no 65 gadu vecuma. Jaunais likums paredz pensionēšanās vecumu paaugstināt līdz 62 gadiem, nepieciešamo darba stāžu līdz 41,5 gadiem, bet pilnas pensijas saņemšanas vecumu – līdz 67 gadiem.

Francijas lielākā arodbiedrība CGT norādījusi, ka šis ir jau trešais vispārējais streiks šogad, turklāt topošajiem pensionāriem pievienojušies valsts iestāžu darbinieki (šajā sektorā trīs gadu laikā izdevumus plānots samazināt par 100 miljardiem eiro) un skolotāji (izglītības sektorā darbavietu skaitu ieplānots samazināt par 7000). Līdz vakardienas pēcpusdienai protesta akcijas ritēja mierīgi, taču policija ar bažām gaidīja pievakari – pieredze liecina, ka, tumsai iestājoties, aktivizējas radikāli jaunieši, kuru mērķis ir sarīkot grautiņus un nekārtības.

Svarīgākais