Izveidots Šekspīra 3D portrets

© History Channel

Britu zinātnieku grupa paziņojusi, ka viņiem izmantojot jaunākās datortehnoloģijas izdevies izveidot slavenā angļu dramaturga Viljama Šekspīra portreta 3D variantu, ziņo The Daily Mail.

Par pamatu portreta veidošanā zinātnieki izmantojuši Šekspīra pēc nāves masku, kas atrasta 1840. gadā Darmštatē. Vācu zinātnieki, kas veica maskas izpēti apgalvojuši, ka tas patiešām ir izcilā dramaturga un dzejnieka sejas atveids.

Jaunradītais portrets ievērojami atšķiras no tradicionālajiem Šekspīra portretiem.

Šis portrets tiks demonstrēts dokumentālajā seriāla "Pēcnāves maskas", kuru 13. septembrī Amerikā sāks rādīt TV kanāls History Channel. Filmas veidotāji režisora Stjuarta Klarka (Stuart Clarke) vadībā atveidos Jūlija Cēzara, Napoleona Bonaparta, Abrahama Linkolna un Džordža Vašingtona 3D portretus, kas ļaus mūsdienu cilvēkiem daudz reālāk ieraudzīt šīs slavenības.

Daļa zinātnieku kolēģu jau paziņojuši, ka šaubās par iegūto rezultātu īstumu.

Viljama Šekspīra fonda vadītājs Stenlijs Velles žurnālistiem paziņojis, ka zinātniekiem nav pārliecības, ka Darmštatē atrastā maska patiešām ir dramaturga pēc nāves maska, līdz ar to arī jaunizveidotais portrets nevar būt īsts.

2009. gada sākumā britu restaurators Aleks Kobs demonstrēja viņa ģimenei piederošo XVIII gadsimta dramaturga portretu norādot, ka šis ir līdz šim nezināms Šekspīra atveids.

Arī toreiz daudzi mākslas zinātnieki izteica šaubas par portreta autentiskumu.

Svarīgākais