Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Autobusā uz Igauniju kopā ar koronavīrusa inficēto pasažieri ceļojuši seši Latvijas pilsoņi

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Autobusā uz Igauniju kopā ar "Covid-19" inficēto pasažieri ceļojuši seši Latvijas pilsoņi, kuri pēc atgriešanās Latvijā tiks novēroti, ceturtdien preses konferencē informēja Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Viņa uzsvēra, ka visās šīs personas dienestiem ir zināmas un ir atrisināts arī jautājums par to, kā cilvēki nokļūs atpakaļ Latvijā. Viņi nebrauks ar sabiedrisko transportu - kādam pakaļ brauks radinieki, citus darba devēji ir uzņēmušies nogādāt mājās.

Slimību profilakses un kontroles centrs šos cilvēkus uzraudzīs kā kontaktpersonas.

Savukārt personas, kuras kopā ar saslimušo pārvietojās SIA "Rīgas mikroautobusu satiksme" (RMS) mikroautobusā no Rīgas lidostas līdz autoostai, vēl tiek apzinātas. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsvēra, ka sabiedriskajā transportā neviens negatavo sarakstus ar pasažieriem. Kad būs pierādīts, kurā mikroautobusā saslimušais braucis, par to tiks paziņots, viņš skaidroja.

Mikroautobusa šoferis, kurš ir zināms, un kuram noteikts laiks būs jāpavada izolētam. Savukārt pārējie caur masu medijiem tiks pabrīdināti. "Vēlreiz gribu uzsvēra, ka šeit nav svarīgs ātrums, bet datu kvalitāte, tāpēc, ka cilvēki pirmajā un otrajā dienā vēl nevarētu būt bīstami citiem cilvēkiem," sacīja SPKC speciālists.

Tikmēr Latvijas valstspiederīgie, kuri ceļojuši vienā lidmašīnā ar sasirgušo cilvēku vēl tiek apzināti. Kopumā lidmašīnā bijuši 124 pasažieri. SPKC pārstāvis uzsvēra, ka tiks apzināti ne tikai Latvijas iedzīvotāji, bet arī citu valstu iedzīvotāji, tostarp, lidmašīnas apkalpe. Šie dati tiks nodoti attiecīgās valsts kompetentajām iestādēm.

Perevoščikovs preses konferencē nemācēja pateikt, cik lidmašīnas pasažieru vidū ir Latvijas iedzīvotāju, tomēr uzsvēra, ka saraksts ar pasažieriem ir centra rīcībā. Viņš gan atzina, ka tas nav pilnvērtīgs un to nepieciešams precizēt, lai ar katru cilvēku varētu sazināties. Tiekot gaidīta informācija no pašas aviokompānijas, kas būšot precīzāka. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka ir arī personas, kas piesakās pašas.

Viņš aicina lidmašīnas pasažierus palikt mājās, skaidrojot, ka šajā gadījumā gan bērni, gan pieaugušie ir uzskatāmi par kontaktpersonām, tas nozīmē, ka inficēšanās risks nav izslēdzams. 14 dienas šiem cilvēkiem ir jānovēro sava veselība, ieteicams no rīta un vakarā pārbaudīt temperatūru. Speciālisti sazināsies arī ar pasažieru ģimenes ārstiem.

Pēc SPKC pārstāvja paustā, ģimenes ārsts katru dienu sazināsies ar šiem pacientiem, lai pārliecinātos par viņu veselības stāvokli. "To sauc par aktīvo medicīnisko novērošanu," uzsvēra speciālists. Ja nepieciešams, pieaugušajiem tiks izsniegta darbnespējas lapa.

Kādai žurnālistei norādot, ka vienā ģimenē ir vēža pacients, Perevoščikovs uzsvēra, ka SPKC mēģinās risināt šo situāciju, jo normatīvie akti paredz iespēju individuālos gadījumos nodrošināt novērošanu slimnīcās.

Viņš uzsvēra, ka reāls risks citam cilvēkam rodas, ja viņš atrodas divu metru attālumā no sasirgušā un vismaz 15 minūtes cilvēki viens ar otru runā, līdz ar to cilvēki, kuriem sasirgušais, piemēram, pagājis garām lidostā, netiek uzskatīti par "īstiem kontaktiem". Vienlaikus viņš atzīmēja, ka uzturēšanās kopā vienā lidmašīnā ir nopietna, un visbīstamākās vietas ir divi sēdekļi pirms sasirgušā, divi pēc un sēdekļi sānos.

Perevoščikovs arī informēja, ka, sākot ar izkāpšanas laiku no lidmašīnas, sasirgušais Rīgā pavadījis divas stundas un stāstījis, ka nevienu veikalu un ēdnīcu nav apmeklējis.

Tāpat speciālists skaidroja, ka šis nav pirmais gadījums, kad SPKC strādā ar lidmašīnām. Ja lidmašīnā ir bijis infekciozs pacients, piemēram, sasirdzis ar tuberkulozi vai masalām, tad notiek visu pasažieru apzināšana.

Savukārt Rīgas lidostā strādājošajam robežsargam, kurš kontaktējās ar koronavīrusu sasirgušo Irānas pilsoni, kurš caur Latviju devās uz Igauniju, patlaban netiks veiktas analīzes, bet viņa veselības stāvoklis tiks monitorēts gadījumā, ja parādās simptomi nākamo 14 dienu laikā, norādīja Perevoščikovs.

Viņš skaidroja, ka simptomu parādīšanās gadījumā viņam tiks veiktas analīzes, lai noteiktu precīzu diagnozi. Ir zināms, ka cilvēks bez simptomiem nav būtisks infekcijas avots, bet simptomu parādīšanās var notikt divu nedēļu laikā, tāpēc svarīgākais ir novērot konkrētās personas veselības stāvokli, piebilda SPKC speciālists.

LETA jau ziņoja, ka ar avioreisu no Stambulas uz Rīgu trešdien lidojis Irānas pilsonis, kuram vēlāk, pēc aizbraukšanas ar "Lux Express" autobusu uz Tallinu, konstatēts jaunais koronavīruss. Inficētais Irānas pilsonis Rīgā ielidojis no Irānas tranzītā caur Turciju. Uz Rīgu no Turcijas tiešos reisus veic Turcijas aviokompānija "Turkish Airlines", kuras lidmašīna no Stambulas trešdien ielidoja Rīgā plkst.11.20.

Autobusu satiksmes kompānija "Lux Express" paziņojusi, ka inficētais Irānas pilsonis izbraucis ar tās autobusu no Rīgas plkst.14 un ieradies Tallinā plkst.18.30. Uz šo reisu pārdotas 24 biļetes, taču autobusā bijuši 22 cilvēki - 21 pasažieris un autobusa vadītājs. "Lux Express" esot nodevusi ziņas par reisa pasažieriem Igaunijas Veselības departamentam, kas ar viņiem visiem sazinājies.

Saslimušais no Rīgas lidostas uz autoostu braucis ar SIA "Rīgas mikroautobusu satiksme" (RMS) mikroautobusu. Uzņēmuma pārstāve Maija Lazdiņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka RMS, izmantojot videonovērošanas kameras, izskaitļojuši konkrēto pasažieri, kurš ceļojis kopā ar meitu. Mikroautobusa šoferis pats nekavējoties esot devies uz Latvijas Infektoloģijas centru pārbaudīties. Autobusā bijuši vēl divi pasažieri, apgalvo Lazdiņa.

Pēc Igaunijas Veselības departamenta ģenerāldirektores Merikes Jirilo preses konferencē teiktā, visticamāk, Irānas pilsonis inficējies Irānā, kur uzturējies ilgāku laiku. Ierodoties Tallinas autoostā, viņš pats sev izsaucis ātro palīdzību. Pēc Igaunijas Veselības departamenta informācijas, kopā ar inficēto Irānas pilsoni autobusā braukusi viņa meita. Igaunijas Veselības departaments paziņojis, ka autobuss tiks dezinficēts, kad atgriezīsies no reisa uz Sanktpēterburgu, lai gan maz ticams, ka tas varētu būt inficēts un ka kāds varētu inficēties, atrodoties šajā autobusā.

Latvijā līdz šim nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".