Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ES komisāre norāda, ka Eiropā koronavīrusa dēļ nav iemesla panikai

© AFP/SCANPIX/LETA

Jaunais koronavīruss Eiropā raisa bažas, bet nav iemesla panikai, trešdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) veselības komisāre Stella Kirjakide.

"Šī situācija raisa bažas, bet mēs nevaram pakļauties panikai," žurnālistiem Romā pēc sarunām ar Itālijas veselības ministru Roberto Sperancu sacīja komisāre.

"ES mēs joprojām esam ierobežošanas fāzē, ir svarīgi to uzsvērt," viņa piebilda, mudinot dalībvalstis aktivizēt gatavošanos pret iespējamo slimības pandēmiju.

"Mēs esam sastapušies ar situāciju, kurā joprojām ir daudz nezināmo saistībā ar šo vīrusu un konkrēti par tā izcelsmi un to, kā tas izplatās," viņa sacīja. "Mums arī ir jābūt modriem attiecībā uz nepareizu informāciju un dezinformāciju, kā arī ksenofobiskiem paziņojumiem, kas maldina pilsoņus un apšauba varasiestāžu darbu."

Viņa paudusi kritisku nostāju par ES valstu dažādajām pieejām un aicināja dalībvalstis dalīties informācijā ar Briseli.

Vienlaikus viņa pauda gandarījumu par Itālijas kaimiņvalstu otrdienas lēmumu paturēt robežas atvērtas.

Itālijas amatpersonas trešdien pavēstīja, ka koronavīrusa uzliesmojumā šajā valstī miruši jau 12 cilvēki, bet inficēšanās gadījumu skaits pieaudzis līdz 374.

Vēl otrdienas vakarā Itālijā, kur pieredzēts smagākais vīrusa uzliesmojums, tika ziņots par desmit nāves un 322 inficēšanās gadījumiem.

Arī vairākās Eiropas valstīs konstatēts, ka ar jauno koronavīrusu inficējušies iedzīvotāji, kas nesen apmeklējuši Lombardiju - vissmagāk skarto Itālijas reģionu.

Ar jauno koronavīrusu "Covid-19", kas pirmo reizi tika konstatēts pagājušā gada decembrī Ķīnā, visā pasaulē ir inficējušies jau vairāk nekā 80 000 cilvēku.

Vairāk nekā 2700 inficēšanās gadījumi beigušies letāli.

Atbilstoši pēdējiem datiem šobrīd jaunu inficēšanās gadījumu skaits ārpus Ķīnas ir lielāks nekā Ķīnā, kur sākās vīrusa uzliesmojums, trešdien pavēstīja Pasaules Veselības organizācija.