Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā koronavīrusa izplatības risku dēļ izsludināta ārkārtas situācija [papildināts]

© AP/SCANPIX/LETA

Lietuvas valdība trešdien nolēmusi izsludināt valsts līmeņa ārkārtējo situāciju, kas ļaus brīvāk veikt jaunā koronavīrusa "Covid-19" izplatības draudu kontrolēšanai nepieciešamos pasākumus.

Šīs darbības koordinēšanai nolemts izveidot Valsts ārkārtējo situāciju operāciju centru, ko vadīs Lietuvas veselības ministrs Aurēlijs Verīga.

Kā skaidrojis ministra vietnieks Aļģirds Šešeļģis, tāds lēmums atzīts par nepieciešamu, ņemot vērā ar jauno koronavīrusu inficēto cilvēku skaita pieaugumu un slimības izplatīšanos Eiropā.

"Vīrusa skarto teritoriju saraksts Eiropā var strauji mainīties, un pieaug risks, ka šī infekcija var tikt ievesta arī citās Eiropas Savienības un Eiropas ekonomiskās telpas valstīs, tai skaitā Lietuvas Republikā," viņš norādījis.

Viceministrs atgādinājis, ka ārkārtējās situācijas izsludināšana ļaus vieglāk izmantot valsts rezerves situācijas kontrolēšanai, iegādāties nepieciešamos papildlīdzekļus bez publisko iepirkumu izsludināšanas un sniegt obligātus norādījumus attiecībā uz migrāciju starp Lietuvu un konkrētiem reģioniem. Tas var nozīmēt arī komandējumu un citu braucienu ierobežošanu.

Pēc Šešeļģa teiktā, tiks pārskatītas visas līdzšinējās rekomendācijas un daļa no tām iegūs obligātu rīkojumu statusu.

Finanšu ministrs Viļus Šapoka piebildis, ka ārkārtējās situācijas ieviešana ļaus valsts institūcijām regulāri sazināties un elastīgi reaģēt uz mainīgo situāciju.

Valdība arī nolēmusi piešķirt Veselības ministrijai 150 000 eiro papildu aizsardzības līdzekļu iegādei un cīņai ar koronavīrusa izplatīšanos.

Uz pirmo sēdi Valsts ārkārtējo situāciju operāciju centrs sanāks jau ceturtdien, kad veselības ministrs atgriezīsies no komandējuma Amerikas Savienotajās Valstīs.

Premjerministrs Sauļus Skvernelis saistībā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu ceturtdien vienu dienu pirms laika atgriezīsies no atvaļinājuma un arī iesaistīsies lēmumu koordinēšanā.

Lietuvā līdz šim nav konstatēts neviens inficēšanās gadījums, bet, kā iepriekš izteicies premjera padomnieks Skirmants Maļinausks, ir svarīgi izveidot noteiktu struktūru ar vadītāju, kurš vajadzības gadījumā varētu pieņemt operatīvus lēmumus. Viņš norādījis, ka ārkārtējo situāciju operāciju centrs cita starpā varēs sniegt arī ieteikumus attiecībā uz dažādu masu pasākumu rīkošanu.

Kā tikmēr vēsta portāls "15min.lt", aizvien vairāk Lietuvas uzņēmumu jau atsauc komandējumus, bet tos darbiniekus, kuri nesen atgriezušies no Itālijas vai Ķīnas vai citām valstīm, kur apstiprināti inficēšanās gadījumi, sūta mājās, ļaujot divas nedēļas strādāt no turienes. Uzņēmumos tiek veidotas arī krīzes komitejas un lielā skaitā iepirkti respiratori darbiniekiem.

Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministrija savukārt aicinājusi izglītības iestāžu vadītājus radīt apstākļus, lai skolēni un studenti, kas nesen ieradušies no Ķīnas vai koronavīrusa skartajiem Itālijas ziemeļu reģioniem, 14 dienas varētu mācīties patstāvīgi, bet darbiniekiem ļaut strādāt attālināti.

Iepriekšējo reizi valsts līmeņa ārkārtējā situācija Lietuvā tika izsludināta pagājušā gada 3.jūlijā saistībā ar ieilgušā sausuma izraisītajām sekām lauksaimniecībā.