Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

ASV vaino Krieviju koronavīrusa dezinformācijas kampaņas izvēršanā

© AP/SCANPIX/LETA

No vairākiem tūkstošiem sociālo mediju profilu, kas ir saistīti ar Krieviju, izvērsti koordinēti centieni, lai radītu trauksmi saistībā ar jauno koronavīrusu, šādi kaitējot starptautiskajai reakcijai uz epidēmiju, ziņu aģentūrai AFP apliecināja ASV amatpersonas.

Dezinformācijas kampaņā izplatītas nepamatotas sazvērestības teorijas, ka aiz koronavīrusa "COVID-19" uzliesmojuma stāv ASV, šādi kampaņas rīkotājiem cenšoties kaitēt ASV tēlam, izmantojot starptautiskās bažas par situāciju veselības jomā.

Viltus profili sociālajos tīklos "Twitter", "Facebook" un "Instagram" izmantoti, lai popularizētu Krievijas diskusiju tematus un sazvērestības teorijas, arī apgalvojums, ka vīrusa uzliesmojumā vainojama ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde.

"Krievijas mērķis ir sēt nesaskaņas, graut ASV institūcijas un alianses no iekšienes, arī ar slepenu un kaitīgu ietekmes kampaņu starpniecību," sacīja ASV valsts sekretāra vietnieks Eiropas un Eirāzijas jautājumos Filips Rīkers.

"Izplatot dezinformāciju par koronavīrusu, kaitīgie Krievijas spēlētāji atkal izvēlas apdraudēt sabiedrības drošību, novēršot uzmanību no globālās reakcijas veselības jomā," viņš sacīja.

Ķīnā ar koronavīrusu inficējušies aptuveni 74 000 cilvēku un vairāk nekā 2300 ir miruši, lielākā daļa Hubei provincē un tās galvaspilsētā Uhaņā, liecina sestdien apkopotie dati.