Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Tērēs 150 miljonus eiro jaunā Eiropas reaktīvā iznīcinātāja prototipa izstrādei

© AFP/SCANPIX/LETA

Francija un Vācija ceturtdien parakstīja 150 miljonus eiro vērtu līgumu par jaunā Eiropas reaktīvā iznīcinātāja prototipa izstrādi.

"Šis ir ļoti ambiciozs projekts starp Franciju un Vāciju un kuram pievienojies Spānija," pēc līguma parakstīšanas ceremonijas reportieriem pavēstīja Francijas aizsardzības ministre Florānsa Parlī. "Tas ļaus mūsu valstīm stāties pretim draudiem un izaicinājumiem 21.gadsimta otrajā pusē un ilustrē mūsu gribu un ambīcijas Eiropas aizsardzībai."

Sistēmas "Future Combat Air System" (FCAS) projektā, kura ietvaros tiks izstrādāts jaunais iznīcinātājs, iesaistītas Vācija, Francija un Spānija.

Vācijas likumdevēji pagājušajā nedēļā apstiprināja kredītus 77 miljonu eiro apmērā, lai sāktu izpētes projektu, kā mērķis ir līdz 2026.gadam radīt pirmos jaunās paaudzes iznīcinātāja prototipus.

Spānija piedalīsies projekta sākotnējā posmā un oficiāli projektam pievienosies vēlāk 2020.gadā, investējot aptuveni 50 miljonus eiro.

Plānots, ka FCAS sāks izmantot 2040.gadā. Sistēmu veidos jaunās paaudzes iznīcinātājs un sistēma satelītu un bezpilota lidaparātu kontrolēšanai.

Eksperti lēš, ka sistēmas FCAS izstrādāšana izmaksās aptuveni astoņus miljardus eiro. Iepirkumi un sistēmas darbības nodrošināšana varētu izmaksāt vēl 100 miljardus eiro.

Jaunajam iznīcinātājam būs eventuāli jānomaina Vācijas un Francijas izmantotie "Eurofighter" un "Rafale" iznīcinātāji līdz 2035.-2040.gadam.