Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Vairāk nekā 200 zemnieki Briselē protestē pret nevienlīdzīgiem tiešmaksājumiem

© AP/SCANPIX/LETA

Pret negodīgu Eiropas Savienības (ES) Kopējās lauksaimniecības politiku un nevienlīdzīgiem tiešmaksājumiem Briselē šodien protestēja vairāk nekā 200 Baltijas zemnieku, pastāstīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

"Briselē gāja diezgan "karsti". No rīta protestējām mēs - Baltijas lauksaimnieki, kopumā mazliet virs 200 cilvēkiem, kuplā pulkā. (..) Pēc mums lielu protesta akciju uztaisīja arī Beļģijas lauksaimnieki," sacīja Dzelzkalēja-Burmistre, piebilstot, ka arī citu valstu, tostarp Īrijas lauksaimnieki pauduši solidaritāti Baltijai.

Viņa norādīja, ka visu ES valstu lauksaimnieki grib vērst uzmanību adekvāta budžeta atvēlēšanai pēc 2020.gada ES Kopējai lauksaimniecības politikai. Bažas raisot pieaugošais vides jautājumu spiediens nākotnes politikā un Eiropas "Zaļajā kursā", kam ir nepieciešams pietiekošs finansējums. Baltijas valstu lauksaimnieki papildus iestājas arī par vienlīdzīgu finansējuma sadali ES valstīs.

Protesta laikā Baltijas lauksaimniekus apmeklēja arī visu trīs Baltijas valstu vadītāji, kuriem zemnieki piedāvāja īpašus Baltijas ābolu sulas samita enerģijas dzērienus oranžā un sarkanā krāsā, kas "dotu spēku ārkārtas Eiropadomes sēdē", kurā iecerēts vienoties par ES daudzgadu budžetu 2021.-2027.gada plānošanas periodam.

Dzelzkalēja-Burmistre teica, ka viens no dzērieniem bija sarkans - simboliski kā "veto sula" gadījumā, ja sarunas šoreiz neizdodas pabeigt, lai pie tām atgrieztos citos, labvēlīgākos apstākļos.

"Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece piebilda, ka ir grūti paredzēt Eiropadomes sēdes, kurā iecerēts vienoties par ES daudzgadu budžetu 2021.-2027.gada plānošanas periodam, iznākumu. "Patlaban vairāk izskatās, ka vienošanās drīzāk netiks panākta, lai gan Baltijas valstu vadītāji ir apņēmības pilni sarunas vest līdz finālam," teica Dzelzkalēja-Burmistre.

Kā liecina Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes izvietotie attēli sociālajos tīklos, Baltijas valstu lauksaimniekiem protesta akcijā rokās bija triju Baltijas valstu karogi un arī dažādi plakāti ar saukļiem - "Viens ES tirgus, vienādi nosacījumi visiem zemniekiem ES", "Par godīgiem un vienādiem tiešmaksājumiem". Tāpat bija plakāti ar uzrakstiem - "Kāpēc jūs diskriminējat Baltijas zemniekus?", "Eiropa, vai tas ir vienīgais ceļš?", "Nedali Eiropas lauksaimniekus, nedali Eiropu".

LETA jau vēstīja, ka Lietuvas lauksaimnieki ceturtdien, 20.februārī, pieteica Baltijas zemnieku protesta akciju Briselē, uz kuru devās arī Latvijas un Igaunijas lauksaimnieki, lai iestātos pret negodīgu kopējās lauksaimniecības politiku un nevienlīdzīgiem tiešmaksājumiem.

Bija plānots, ka protestā Latvijas lauksaimniekus pārstāvēs biedrība "Zemnieku saeima", Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome, "Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija", "Latvijas Zemnieku federācija" un "Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācija".