Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijas parlaments nosoda Krievijas mēģinājumu falsificēt vēsturi

© Valery Sharifulin/TASS/SCANPIX/LETA

Igaunijas Rīgikogu trešdien pieņēmis rezolūciju "Par vēsturisko atmiņu un vēstures falsifikāciju", kurā nosodīti Krievijas mēģinājumi sniegt savu interpretāciju notikumiem pirms Otrā pasaules kara.

Rezolūciju atbalstījuši 72 deputāti, viens nobalsojis pret to un vēl seši parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

Dokumenta preambulā nosodīts Molotova-Ribentropa pakts un tā slepenie protokoli, tiem sekojusī Baltijas valstu okupācija un divu totalitāro režīmu veiktā Polijas sadalīšana, kas kļuva par būtisku nosacījumu Otrā pasaules kara sākšanai.

Tajā ietverta atsauce uz 2012.gada 14.februārī pieņemto Rīgikogu deklarāciju, kurā nosodīta Padomju Savienības un nacionālsociālistiskās Vācijas represīvā politika un to personu darbība, kuras, kalpojot šiem režīmiem, izdarījušas noziegumus pret cilvēci. Preambulā arī pausts atbalsts Polijai un citām Eiropas valstīm, kuras Krievijas Federācija pēdējā laikā vainojusi Otrā pasaules kara izraisīšanā.

Rezolūcijas tekstā nosodīti Krievijas Federācijas varas iestāžu centieni pārrakstīt vēsturi, noliedzot, ka Padomju Savienība bija viena no galvenajām Otrā pasaules kara iniciatorēm, un uzveļot vainu agresijas upuriem.

Dokumentā uzsvērts, ka Otrais pasaules karš kļuva iespējams kā tiešas Molotova-Ribentropa pakta un tā slepeno protokolu sekas un nacistiskā Vācija, komunistiskā Padomju Savienība un citi totalitārie režīmi ir vainīgi cilvēces vēsturē nepieredzēti plašās masu slepkavībās, genocīdā, deportācijās un cilvēku brīvības un dzīvības laupīšanā.

Rīgikogu aicinājis Igaunijas valdību atbalstīt autentiskas vēsturiskās atmiņas saglabāšanu gan Igaunijā, gan visā pasaulē, un uzsvēris nepieciešamību stāstīt Igaunijas vispārizglītojošajās skolās par totalitāro režīmu noziegumiem un vēstures gaitā pieredzētajiem apdraudējumiem demokrātijai, iekļaujot šos tematus mācību programmās.

Parlamenta deputāti arī aicina atbalstīt aktivitātes, kas vērstas uz vēsturiskās atmiņas kopšanu Igaunijā un Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī projektus, kas paredz iemūžināt totalitāro režīmu upuru piemiņu.

Rezolūcijas paskaidrojuma rakstā norādīts, ka šis dokuments pieņemts, reaģējot uz Krievijas varasiestāžu provokatīvajiem paziņojumiem jautājumā par Otrā pasaules kara sākumu, uz vēstures faktu izkropļošanu lielvaras ideoloģijas interesēs un šādā nolūkā rīkotām agresīvām kampaņām medijos.

Kā uzskata Rīgikogu deputāti, attaisnojot Molotova-Ribentropa paktu un tā slepenos protokolus, Krievija cenšas radīt pamatu, lai turpinātu agresīvu ārpolitiku attiecībā pret kaimiņvalstīm un visu Rietumu pasauli.