Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Polija plaši atzīmēs 100. gadskārtu kopš "brīnuma pie Vislas"

© AFP/SCANPIX/LETA

Polijas šogad gatavojas īpaši plaši atzīmēt 100.gadskārtu kopš kopš tā dēvētā brīnuma pie Vislas jeb Varšavas kaujas, kurā atjaunotās Polijas armija sakāva uzbrūkošo padomju Krievijas karaspēku, trešdien paziņojis aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks.

Kopumā dažādi oficiālie piemiņas pasākumi paredzēti 100 vietās visā valstī, tostarp 15.augustā Varšavā notiks militārā parāde, vēsta aģentūra PAP.

"Polijai, kas bija atdzimusi pēc gadiem ilgas nebrīves, tas bija īpašs brīdis. Mūsu pārbaudījuma stundā cīņai cēlās visa nācija, lai aizstāvētu grūti iegūto brīvību," norādījis Blaščaks.

Tiek uzskatīts, ka uzvara Varšavas kaujā paglāba pēc Pirmā pasaules kara atjaunoto Polijas neatkarību un novērsa boļševiku revolūcijas izplatīšanos tālāk uz rietumiem, tostarp ļaujot arī Latvijai nostiprināt savu tikko izcīnīto neatkarību.

Kauja norisinājās no 1920.gada 12.augusta līdz 25.augustam, un tās gaitā Polijas armija maršala Jozefa Pilsudska vadībā uzsāka pretuzbrukumu un padzina Mihaila Tuhačevska komandētos padomju Krievijas spēkus, kas bija jau sasnieguši Varšavas pievārti.

Kaujā krita aptuveni 4500 poļu karavīru, 10 000 pazuda bez vēsts un 22 000 guva ievainojumus. Tikmēr krievu zaudējumi bija 10 000 kritušo, vairākus tūkstošus pazudušo bez vēsts, 30 000 ievainoto un 66 000 gūstekņu.

"Brīnums pie Vislas" tiek pieskaitīts pie tām 18 visnozīmīgākajām kaujām vēsturē, kas mainījuši visas pasaules likteni.